Volite HRENOVKE? Poslije ovih SNIMAKA možda ih NIKADA više nećete jesti (VIDEO)

Flickr

Osim svinjskih ostataka, vode, soli i škroba, dodaje se i zloglasni E250.

Malo tko od nas će reći ne slasnom hot-dogu ili se oduprijeti mirisu tek kuhanih ili pečenih hrenovki. No, rijetki se uistinu zapitaju, a što mi to ustvari jedemo? Prema tradiciji hrenovke se rade od svinjskih ostataka, to jest dijelova koji su višak nakon klanja. Isto vrijedi i za pileće i pureće hrenovke. To i nije tako strašno, ali ono što se dodaje u njih jest. Osim vode, soli i škroba (koji je sam po sebi nezdrav), dodaje se i zloglasni E250 ili Natrijev nitrit te još nekoliko E-brojeva, no oni nisu toliko štetni. Nitrit se koristi kao sredstvo za konzerviranje, a njegovu konzumaciju valja zaobilaziti u široku luku.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Nitriti se proizvode uglavnom kao komponenta aditiva hrani, a oba spoja se posebno koriste u mesnoj industriji radi očuvanja boje mesa i produžetka trajnosti suhomesnatih proizvoda. Nitrati se primarno koriste kao gnojivo, ali i pri procesima proizvodnje stakla ili eksploziva, te u različitim procesima kemijske produkcije i separacije. I nitrati i nitriti se mnogo primjenjuju u proizvodnji i čuvanju suhomesnatih proizvoda, ali i nekih ribljih prerađevina. Održavaju lijepu crvenu boju mesa i stabiliziraju arome skladištenih suhomesnatih proizvoda.[/box]

Unosom mesnih prerađevina s dodatkom nitrita rizik od raka debelog crijeva povećava se za 20 %, ali to nije jedino oboljenje koje vas može zadesiti prekomjernom ili kontinuiranom konzumacijom hrane s dodatkom nitrita. S Američkog instituta Carson Tahoe, izašlo je upozorenje u kojem stoji kako osim raka debelog crijeva, može izazvati rak gušterače, rak želuca, dijabetes i bolest srca.


Ukoliko još niste uvidjeli štetnost koju vam može prouzročiti konzumacija hrenovaka, savjetujemo da pogledate video u kojem se detaljno prikazuje proces tvorničke proizvodnje. Snimke možda nisu za osjetljivije želuce.

 

Komentari

loading...
-->