VJEČNO PITANJE: Kako uskladiti obitelj i karijeru?!

pixabay.com

Mnoge žene širom svijeta svakodnevno postavljaju pitanje: Kako pomiriti obitelj i karijeru, a da pri tom nitko ne ostane zakinut?

Sve je više žena koje osim obitelji žele raditi i ostvariti svoju karijeru. Naime, prošla su vremena kada je žena doma sjedila uz djecu, kuhala, prala i čekala muža da dođe s posla. I dok su rijetke one koje uspiju savršeno izbalansirati između obitelji i karijere, mnoge su one koje ovakva nedoumica brine. Bez obzira koliko vremena provodile na poslu, žene rade dvije smjene. Prva smjena je ona na poslu, naravno, a druga ona kada dođe doma (briga za kuću, djecu, briga oko ručka, prljavog rublja i prašine na policama).

I dok se na poslu dokazuju kako bi ostvarile vlastiti prihod što ih svakako izgrađuje i čini zadovoljnima, obično preuzimaju i većinu kućanskih obveza, od čišćenja pa do kuhanja. Ukoliko se dijete razboli, u većini slučajeva majka je ta koja će ostati s njim kod kuće i njegovati ga. Naime, provedena su mnoga istraživanja u kojima se ispituje donosi li zadovoljstvo i ispunjenje dvostruka uloga zaposlene žene, ili uloga domaćice, tj. majke koja je kod kuće. Rezultati uvijek pokazuju da nema izravne veze između statusa zaposlene žene ili domaćice i osjećaja samopotvrđivanja i zadovoljstva.

Mnoge su žene kao optimalan način da balansiraju između karijere i majčinstva odabrale mogućnost da rade sa skraćenim radnim vremenom. Na taj način mogu uskladiti obitelj i posao, naročito u slučaju kad imaju malu djecu. Što se tiče zdravstvenoga stanja domaćica i žena s dvije uloge, povezanost nije dokazana. Iako se na prvi pogled čini da žena koja i radi i ima obitelj živi užurbanije i stresnije, to se neće odraziti na njezino zdravstveno stanje.

Važna je raspodijela posla, ali i suprug koji ima razumijevanja prema svojoj ženi, a time i obitelji. Stoga, ako je moguće, raspodijelite kućanske poslove i brigu oko djece. Jer, ukoliko ćete i vi i vaš suprug biti zadovoljni životom koji vodite, ovo zadovoljstvo odrazit će se i na vašu poslovnu karijeru i na ljubav koju pružate svojoj djeci.


Komentari