Veliko istraživanje otkrilo što to Hrvati stvarno jedu i piju

Prošli tjedan u Bruxellesu objavljeni su rezultati velikog znanstvenog istraživanja kvalitete i sastava prehrambenih proizvoda u EU koje je provedeno krajem 2018. godine.

Zajednički istraživački centar (JRC), interna znanstvena služba i služba znanja Komisije, analizirao je u studiji 1400 prehrambenih proizvoda u 19 država članica. Osim Hrvatske u istraživanju su sudjelovale Bugarska, Cipar, Češka, Danska, Estonija, Francuska, Grčka, Hrvatska, Italija, Latvija, Litva, Mađarska, Malta, Njemačka, Poljska, Slovačka, Slovenija, Španjolska i Nizozemska, prenosi Index.

Kada je riječ o u Hrvatskoj dostupnim proizvodima, u ovoj studiji obuhvaćeni su, između ostalih, Leibnizovi čokoladni keksi Minis, BelVitini keksi Breakfast Milk Cereals, Chocolate Fudge Brownie sladoled od Ben & Jerry’s, konzervirani kukuruz i konzervirana mješavina graška i mrkve od Bonduelle, Coca-Cola, jogurt Activia od Danonea, pivo Corona, zaleđena Pizza Mozzarella od Dr. Oetkera, kao i njihov prašak za čokoladni puding te Vitalis Crunchy Muesli, Nutella, delikatesna salama od Dulana, Haribovi gumeni bomboni, Heinzov kečap itd.

Jedan od najzanimljivijih zaključaka je svakako onaj da je Nutella sada svugdje ista u Europskoj uniji, ali ono što brine je da i dalje ukupno trećina proizvoda slične marke ili pakiranja ima različit sastav.

Osim toga, proizašla su jos četiri važna zaključka:

1. Kod većine proizvoda sastav odgovara tome kako su predstavljeni: 23 posto imalo je identičnu prednju stranu pakiranja i istovjetan sastav, a za 27 posto je u različitim zemljama EU-a iz razlika u prednjoj strani pakiranja bilo vidljivo da su različitog sastava.
2. Kod 9 posto proizvoda sastav nije bio jednak iako su bili predstavljeni kao identični: prednja strana pakiranja bila je ista, ali je sastav bio drukčiji.
3. Slično je bilo predstavljeno 22 posto proizvoda, ali im je sastav bio svejedno različit: prednja strana pakiranja bila je slična, ali se sastav razlikovao.
4. Nije uočen konzistentan geografski uzorak uporabe jednakog ili sličnog pakiranja za proizvode različitih sastava. Nadalje, proizvod nije nužno lošiji ako se razlikuje u sastavu.

EK još ističe da su potrebni daljnji koraci i istraživanja kako bi procjena bila reprezentativnija te kako bi se bolje razumjela povezanost između sastava i kvalitete.

 

Istraživanje Europske komis… by on Scribd

 

Komentari