Utječe li gledanje u ekran na usporen razvoj mozga kod djece? Evo što roditelji trebaju znati

Foto: pixabay

Ovo se pitanje sve češće javlja, a vjerojatno zato što se sve češće pojavljuju informacije o štetnosti gledanja u ekran. Ako pred ekranom provedete 30 ili više minuta, studija provedena ovog proljeća u Kanadi tvrdi da ćete imati manje koncentracije. Netom prije je objavljena studija u magazinu Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics koja povezuje korištenje mobitela i tableta s kašnjenjem u ekspresivnom govoru kod djece stare 18 mjeseci. Druga je pak studija pokazala kako djeca stara 2 ili 3 godine koja provode puno vremena pred ekranom daju loše rezultate na razvojnim testovima, piše Ordinacija.hr.

Razmažena djeca se ne rađaju, ona se odgajaju. Izbjegnite najveće pogreške!

Posljednja je studija pokazala, objavljena u JAMA Pediatrics kako je mozak predvrtićke djece koja ispred ekrana provedu sat vremena u danu, bez interakcije s roditeljima povezan s nerazvijenim dijelovima mozga koji su zaduženi za jezik i samokontrolu. Studija je provedena od strane Cincinnati Children’s Hospital Medical Centra, a proučavali su mozak kod 47 djece starosti od 3 do 5 godina putem magnetske rezonance i kognitivnih testova. Autori su zaključili kako djeca postižu i lošije rezultate na mjerenjima izražavanja.

Koliko bi djeca trebala vremena provesti ispred ekrana? 

Američka pedijatrijska akademija (AAP) je izdala smjernice za roditelje, a glase ovako:
Djeca mlađa od 18 mjeseci ne bi smjela sjediti ispred ekrana osim ako se radi, na primjer, o video pozivu s obitelji. Ako roditelji žele upoznati dijete staro između 18 i 24 mjeseca s njemu primjerenim sadržajem to bi trebalo biti samo putem kvalitetnih programa ili aplikacija. Roditelji bi trebali sudjelovati, a ne ostaviti dijete samo. Kod djece starije od 2 godine roditelj bi trebao odrediti točno vrijeme gledanja u ekran, ali to nikako ne smije biti više od sat vremena u danu. AAP savjetuje da kvalitetne programe gledate skupa s djetetom. Kvalitetni programi su oni koji se bave određenim temama, poput dobrih priča koje pomažu pri izgradnji karaktera, razumijevanju emocija te pratiti likove koji potiču određene vrijednosti s kojima se roditelji slažu. Zaključimo kako su ovo samo općenite smjernice a ne u kamen zapisana pravila, niti se nužno temelje na znanstvenim istraživanjima.

Komentari