Trebamo li piti vodu dok jedemo? Stručnjaci dali odgovor na vječno pitanje, no možda vam se neće svidjeti

Pixabay

Možda bi neki rekli da za vrijeme jela treba piti vino ili pivo, no budimo ozbiljni. Govorimo o tekućini koja nam je neophodna za život; preporuča se popiti barem 1,5 litre vode dnevno i ona je presudna za naše zdravlje, od funkcioniranja probave do hidratacije kože koja usporava čak i starenje, voda nam pomaže i pri mršavljenju, zadržavanju koncentracije, popravlja raspoloženje, podiže energiju itd.

Kad govorimo o zdravlju prevencija je važnija od liječenja pa je važno i da znamo koje svakodnevne navike nam mogu naštetiti. Sigurno ste već čuli za teoriju da će voda nikako ne treba piti istovremeno dok jedemo jer će razrijediti kiseline u želucu koje razgrađuju hranu i poremetiti taj proces. Posljedica je otežana probava, tijelo neće apsorbirati sve korisne stvari iz hrane, a prijeti nam i nadutost. Je li to istina ili mit?

Vodu treba piti praktički 24 sata dnevno, a istraživanja baš nisu potvrdila teoriju da nam šteti pijemo li ju za vrijeme jela. Ako i uzrokuje neke od navedenih stvari, dobrobiti daleko nadilaze te “minuse”.

S druge strane, istraživanje JESU dokazala kako voda uz jelo sprječava prejedanje pa tako i neželjeno dobivanje na težini. Ipak, tu govorimo o znatnijoj količini vode, o dvije češe ili više, a ne nekoliko gutljaja. Dapače, jedna je studija dokazala da su odrasli koji su pili po čašu vode prije obroka gubili više težine u dijetnom režimu od onih koji nisu pili, piše Miss7.


Komentari