Tražite idealno rješenje? Ovo su prednosti i mane kontraceptiva koje žene upotrebljavaju

Pixabay

Medicinske sestre s područja seksualnog zdravlja za Daily Mail govore o pozitivnim i negativnim stranama kontraceptiva. Iako mnoge žene govore o problemima koje su imale zbog spirale, zdravstveni stručnjaci ističu da su njihovi prigovori oko komplikacija i bolova pretjerani, prenosi 24sata. 

Navode kako intrauterina sredstva olakšavaju bolne menstruacije i štite od trudnoće čak do deset godina. Pojedine žene strahuju kako će zbog spirale nagomilati kilograme, medicinske sestre ističu da nema dokaza za takve tvrdnje te da je riječ o najučinkovitijem kontraceptivu.

Pilula

Kad se koriste na ispravan način, kombinacija kontraceptivne pilule i tablete koja sadrži samo progesteron terapija je uspješna u 99 posto slučajeva. To znači da će samo jedna od 100 žena koje uzimaju takvu terapiju ostati trudna. Medicinska sestra u centru za planiranje obitelji Marie Stopes UK upozorava kako mnogo žena ne uzima pilulu na odgovarajući način.

“Žene imaju puno obveza, pa zaborave uzeti pilulu jer idu u teretanu ili je ostave kod dečka, pa učinkovitost odmah opada, kazala je. Ako pilulu ne uzmete svaki dan u isto vrijeme učinkovitost sa 99 posto pada na 91 posto, a to znači da će tijekom godine čak devet od 100 žena ostati trudno. Ako propustite uzeti samo jednu pilulu, osobito na početku ili na kraju ciklusa, to može biti veliki problem jer počinje aktivnost jajnika i može doći do ovulacije”, pojasnila je klinička konzultantica u Family Planning Association Karin O’Sullivan.


“Pokušajte pilulu uzimati u isto doba dana, onda kad to sigurno nećete zaboraviti. Ako je pripremite za uzimanje tako da je stavite na rublje koje planirate odjenuti tog dana ili je stavite u torbicu sa šminkom, manja je vjerojatnost da ćete je zaboraviti uzeti”, savjetovala je.

Iako može biti učinkovito, mnoge žene ne žele uzimati kombiniranu pilulu zbog njihove povezanosti s rakom cerviksa i dojke. U grupi od 10.000 žena starosti od 30 do 49 godina, njih 40 koje ne uzimaju pilulu dobit će rak dojke. Rizik raste do 54 posto za one koje uzimaju pilulu, podaci su Breast Cancer Now.

Što se tiče raka cerviksa, one koje uzimaju pilulu pet godina i više u dvaput su većem riziku od razvoja bolesti u odnosu na žene koje pilulu nikad nisu uzele, navodi Cancer Research UK. No O’Sullivan smatra da se treba fokusirati na to kako pilula smanjuje rizik od razvoja rak jajnika i raka endometrija.

“Postoje programi prevencije i ranog otkrivanja raka dojke i raka cerviksa, ali ne i za rak endometrija i rak jajnika. Stoga treba misliti i o zaštitnoj ulozi pilule”, kazala je.

Nejasno je koliku točno zaštitu pruža kombinirana pilula, no Cancer Research navodi da su učinci pozitivniji što se dulje uzima. O’Sullivan savjetuje da žene koje planiraju uzimati pilulu, ali su u obitelji imale slučajeve raka dojke i raka cerviksa odu na test BRCA1 gena koji može povisiti rizik od razvoja bolesti do 72 posto. Pilula koja sadrži samo progesteron na rizik od razvoj karcinoma djeluje jednako kao i kombinirana pilula, tvrde i Cancer Researcha. Ograđuju se ipak kako vrlo mali broj žena uzima samo progesteronsku pilulu pa je na raspolaganju manji broj studija i istraživanja o tome.

Progesteron djeluje tako da zgušnjava sluz u cerviksu onemogućujući spermi da dođe do jajašca te stanjuje zid maternice kako se oplođeno jajašce ne bi moglo implantirati. Dodatno onemogućuje ovulaciju. Mnoge žene zabrinjava i mogućnost nastanka ugrušaka, iako udruga Stop the Cloth navodi da samo jedna od 1000 žena koje uzimaju kombiniranu pilulu tijekom godine dobije ugruške.

“Rizik od nastanka ugruška u trudnoći je četiri puta veći nego kad uzimate pilulu”, kazala je O’Sullivan.

Kondom

Za razliku od pilule, kondomi kod žena ne uzrokuju nikakav rizik.

“Kondomi nemaju nuspojava i štite ljude od spolno prenosivih bolesti, što je velika prednost”, istaknula je O’Sullivan.

Učinkoviti su kao zaštita od trudnoće u 98 posto slučajeva. Naravno, ako se koriste na neispravan način, učinkovitost pada.

“Najčešće greška je ako ne istisnete zrak. Muškarci ejakuliraju brzinom od 45 kilometara na sat i ako nema dovoljno prostora, kondom može prsnuti”, kazala je.

Dodatno, pojedini parovi uživaju u predigri bez kondoma, no ne znaju da se i to računa kao odnos.

“Tijekom predigre također se izlučuje sperma, a ulaskom u vaginu s penisa se mogu prenijeti i sperma i bakterije”, upozorila je.

Spirala

Iako se govori o spirali, većina intrauterinih umetaka zapravo je u obliku slova T. Postoji mnogo vrsta, no u osnovi se dijele na one koje su izrađene od bakra i stvaraju loš okoliš za spermu i one koje izlučuju progesteron. Ako su pravilno postavljene, obje su učinkovite u 99 posto slučajeva. Najveća dobrobit obje vrste je u tome što žena ne brine više ni o čemu.

“Ne morate se prisjetiti da s njima bilo što napravite. Traju u prosjeku od tri do deset godina, a može ih se ukloniti bilo kad, kazala je O’Sullivan.

Njezina kolegica Hogan dodaje da su obje vrste sjajne te da mijenjaju život.

“Nema hormona u bakrenoj spirali, a uz nju imate redovite cikluse pa se većini žena zato sviđa. Hormonska spirala pomaže ženama s teškim menstruacijama jer ih zaustavlja. Mnoge poslovne žene odlučuju se za takav oblik zaptite”, kazala je.

Iako kruže mnoge priče o spirali, O’Sullivan inzistira da većina žena ipak nema nikakvih tegoba.

“Svaka nelagoda ne traje dugo, a imate kontraceptiv koji traje 10 godina”, kazala je.

Medicinski stručnjaci govore kako je kod postupka umetanja prisutna lagana neugoda kao kod uzimanja briseva, ali oni nisu trajni ni presudni.

“Većina kaže da nije toliko strašno kako su očekivali. Očekivanja su puno gora od stvarnosti”, kazala je Hogan.

Implantat

Kontracepcijski implantat stručnjaci ocjenjuju jednakim spirali, a može trajati do tri godine. Tvrde kako je riječ o metodi koja je učinkovita u 99 posto slučajeva, a tijekom tri godine koliko ga koristi 1000 žena, samo jedna ostane trudna. Mnoge se žene žale na osjećaj težine u trbuhu nakon umetanja, no medicinske sestre kažu da je riječ o pojedinačnim slučajevima.

“Trebate to staviti u životni kontekst. Kad su sretne, žene se udebljaju kao i kad su tužne jer jedu previše, kao i kad stare”, navodi O’Sullivan.

Ipak, najčešća nuspojava implantata je promjena u količini krvarenja pa kod trećine korisnica izostaje menstruacija, trećina ima nepravilne menstruacije, a ostatak uopće nema menstruaciju. Iako je riječ o vrlo učinkovitoj metodi kontracepcije, žene joj nisu osobito sklone jer ne žele utjecati na

“Ako imate zbilja užasne i teške menstruacije, ne možete zbog njih ustati iz kreveta ili trpite bolove, onda vam vaši hormoni baš ne pomažu”, navodi O’Sullivan, a s tom se ocjenom slaže i Hogan.

“Hormoni u kontraceptivima su oni koje ionako prirodno nalazimo u tijelu, a tijekom trudnoće u organizmu imate daleko više hormona nego s ovim. S druge strane, spirala sadrži toliko niske količine hormona koji samo stoje u maternici i ne ulaze u krvotok”, istaknula je za kraj.

Komentari

loading...