TJEDAN BRAKA: Broj sklopljenih već treću godinu u porastu

pixabay.com

Broj je sklopljenih brakova treću godinu u porastu, dok je broj razvoda svoj vrhunac imao 2014. s ukupno 6570 rastavljenih brakova.

U Hrvatskoj baš kao i većini Europe svaki treći brak razvršava razvodom već nekoliko godina. Od početka obilježavanja Međunarodnog tjedna braka u Hrvatskoj 2015. godine po prvi puta u 10 godina zabilježen je drastičan pad broja rastava od čak 8,5 %. U odnosu na prethodnu godinu pravomoćno je  razvedenih 6010 brakova. (podaci Državnog zavoda za statistiku)

Tjedan braka odvija se kroz promicanje događaja sa svrhom povećanja kvalitete bračnih odnosa i njihovog pozitivnog utjecaja na razvoj društva. Više od 2000 sudionika prisustvovalo je jednom od 50 događaja za vrijeme međunarodnog tjedna braka prošle godine od 7. do 14.2. koji se odvijao u 16 hrvatskih gradova.

Studije pokazuju da povećanjem kvalitete bračnih odnosa parovi provode manje dana na bolovanju, društveno su aktivni jer su skloniji volontiranju, manje su skloni depresiji te su generalno boljeg fizičkog i psihofizičkog stanja. U isto vrijeme, zdravi brakovi najbolje su okruženje za odrastanje djece i njihov razvoj, što potvrđuju i mnoga istraživanja.

Želja nam je vidjeti još veći broj gradova u kojima će se priključiti pojedinci, mali obrtnici i kompanije, neprofitne udruge, vjerske zajednice i vladine agencije s programima i događajima koji povećavaju kvalitetu bračnih odnosa i njihov pozitivan utjecaj na obitelj i društvo.

Vjerujem da ćemo zajedničkim naporom pružiti još veću, uvijek potrebnu, podršku bračnim parovima u izgradnji kvalitetnijih brakova i čvršćih obitelji.


Komentari