TEŠKO PODNOSITE VRUĆINE? Donosimo vam deset prirodnih načina kako se ohladiti u ljetnim mjesecima

FOTO: Pixabay

U ljetnim mjesecima, najčešće nam najveći problem predstavlja činjenica kako se rashladiti. Od pasjih vrućina ponekad jedva “živimo”, a uslijed visokih temperatura, ne pomaže ni klima.

No, postoje i neki prirodni načini i trikovi kako preživjeti ove vrućine.

Ako i vas muče ovi problemi, donosimo vam deset savjeta i trikova kako na prirodni način ohladiti svoj dom, ali i sebe, za vrijeme ovih ljetnih mjeseci.

Dva ventilatora umjesto klime

Dva ventilatora oponašaju efekt klime, no samo ako ih dobro postavite – svaki na svoj kraj prostorije, no tako da “tjeraju” zrak u istom smjeru.

Pazite na vlagu

Osjećaj topline se dodatno povećava ako je u domu vlaga – pa nakon tuširanja ili kuhanja otvorite prozor, uključite napu ili ventilaciju…

Koristite svilenu posteljinu

Umjesto pamučne frotirne ili obične posteljine, za vrijeme vrućina radijekoristite svilenu ili satensku izrađenu od pamuka – brže se suši tijekom znojenja i manje zagrijava. Pokrivajte se također plahtom, jer koliko god vruće bilo, u noći temperature padaju i dobro je imati pokrivena križa.

Ne otvarajte prozore po danu

U kućama i stanovima donji prozori na zapadu te gornji na istoku bi svakako trebali biti otvoreni, jer će tako hladniji zrak ulaziti u dom, a ugrijani izlaziti. Ipak, u “pasjim vrućinama” bolje je ne otvarati prozore sve dok ne padne mrak, već stan u potpunosti zamračiti.

Ipak, otvorite ih noću!

Noću otvorite sve prozore, a strujanje zraka osigurajte i stropnim ili pomičnim ventilatorom. Čak i ako imate klimu, ventilator će pomoći kako bi se hladni zrak bolje raspršio.

Isključite kućanske aparate

Kućanski aparati čak i u stanju mirovanja proizvode toplinu pa ih je ljeti bolje u potpunosti isključiti. Tako ćete izbjeći nepotrebno grijanje prostora, ali uštedjeti na računima za struju.

Ne palite svjetla

Tijekom vrućina nemojte bespotrebno zagrijavati zrak paljenjem svjetla u stanu, a izbjegavajte koristiti i pećnicu. Uživajte u svježem voću i povrću te sladoledima, a pomoći će vam ikuhanje u mikrovalnoj koja ne proizvodi toliko topline.

Improvizacija s ledom

Ako nemate klimu – improvizirajte je tako da ispred ventilatora stavite posudu s ledom ili s hladnom vodom koja će ubrzati hlađenje. Najbolje mjesto za ventilator je uz najveći zid u prostoriji te na pod.

Tenda smanjuje temperaturu

Stavite li tendu ispred prozora, temperaturu u prostoriji možete smanjiti za oko 5°C. Za zamračivanje će bolje od roleta ili zavjesa poslužiti i bijeli “venecijaneri” – svjetlo se lakše dozira, a bijela boja dodatno odbija toplinu. Veliki grijači su monitori i televizori pa ih isključujte iz struje ako ih ne rabite, a klasične žarulje zamijenite štednim – kod žarne čak 90 posto struje pretvara se u toplinu.

Pametno birajte materijal odjeće

Ljeti su lan i svila bolji od pamuka. Rabite lanene plahte koje su dvostruko hladnije od pamučnih. Možete pokušati premjestiti madrac na pod, gdje je često i za stupanj hladnije. Dobra opcija je i svilena posteljina koja koži omogućuje da diše, piše 24sata.

(FOTO) Zgodni šampioni na zasluženom odmoru: Pogledajte gdje i kako ljetuju zagrebački vaterpolisti


Komentari