SVJETSKI DAN GRLJENJA: Evo koje su dobrobiti ove male geste koja popravlja dan

Pexels

Ne postoji krivi trenutak za zagrljaj.

Danas, 21. siječnja obilježava se Svjetski dan grljenja, uz to je vani i jako, jako hladno, stoga uzmite dragu osobu i čvrsto je zagrlite i zagrijte. Osim što ćete nekome uljepšati dan pogledajte koje su još dobrobiti zagrljaja.

Zagrljaji će poboljšati rad vašeg imunološkog sustava, smanjiti će rizik od srčanih oboljenja, te količinu hormona stresa, posebno kod žena. Parovi koji se grle 20 sekundi i duže imaju povišenu razinu oksitocina, tzv hormona ljubavi. Osim toga, zagrljajima se borimo i protiv tjeskobe, a oni pozitivno utječu i na naše pamćenje.

Kako bi do svih ovih pozitivnih učinaka došlo bitno je da grlite osobe kojima vjerujete, koje volite i koje su vam bliske. Ako pak zagrlite nekog usputnog učinci mogu biti suprotnijer kada primite neželjni zagrljaj vaša tjeskoba može se sktivirati jer netko ulazi u vaš osobni prostor, tada se luči hormon stresa, kortizol.


No vratimo se na one koje želite grliti…

Prilikom grljenja opuštaju se vaši mišići smanjuje se napetost, a čak se umanjuje i fizička bol. Vaše samopouzdanje će narasti, a i osjećat ćete se sigurno. Zagrljaj će i pojačati vezu između vas i osobe koju grlite, te će učvrstiti povjerenje, a ublažit će i simptome depresije. 

 

Komentari