SVI SE DIGLI ZBOG ‘MAMICE’ I ‘ŽENE’, A OVO VAM NIJE SEKSIZAM? Šutite na surov prizor u centru grada (FOTO)

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Na glavnom zagrebačkom trgu i ove je godine održana tradicionalna ženska utrka na štiklama.

Utrka se održava u organizaciji poznatog magazina, a ovogodišnja je bila sedma po redu. Utrka je humanitarnog karaktera, čemu su mogli pridonijeti i gledatelji- kupnjom štikli poznatih osoba putem aukcije ili kupnjom artikala iz ljetne dizajnerske kolekcije tog magazina, koje su se na samoj utrci prodavale na njihovom promo pultu.

utrka na štiklama

Tužan prizor žena kako trče centrom grada

Humanitarni karakter utrke pohvaljujemo, no nije li se humanitarna akcija mogla organizirati na bilo koji drugi način, a da se pritom izostavi seksizam kojim je, nažalost, ova utrka obilježena? Prije dvije godine uveli su i mušku utrku takvoga tipa, koja je ovaj put očito neslavno propala.

Tako smo i ove godine mogli vidjeti tužan prizor žena koje se utrkuju lomeći se na propisanim 8 centimetarskim petama, a pritom ih prate kola hitne pomoći. Jer bez ozlijeda, dakako, ovako nešto ne može proći, a pad jedne nesretne natjecateljice to je i dokazao, naravno uz podsmijeh okupljenih.

.story

“Mamica” i “ženica” uzburkale vode

Nedavno je javnost ustala na noge zbog ilustracije u udžbeniku glazbenog za osnovne škole. Naime, ilustrirane su “žena” i “mamica”, a prilikom komentiranja ilustracije kritizirala se seksualnošću nabijena “žena” s naglaskom na visoke štikle, dok je tzv “mamica” nosila papuče na malu petu. Brujao je internet o tome, a novinari se raspisali. I javne osobe davale su svoje kritike na račun ilustracije.

>>> PRVAŠIĆE U ŠKOLSKIM UDŽBENICIMA DOČEKAO SEKSIZAM: Što je ‘mamica’, a što ‘žena’? (FOTO)

Pitamo se je li dotična “žena” nosila štikle od 8 cm, poput natjecateljica Story utrke kojima je štikla u toj visni  uvjet? Za svaku i najmanju naznaku obezvrijeđenja lika žene, dežurne udruge  spremno dižu svoj glas.

No, kada se žene predstavljaju poput “krda ovaca” koje nabadaju u previsokim petama pokušavajući izgurati ovu besmislenu utrku, a pritom njihove noge ulaze u izbor za “najljepše noge utrke” (da, i to je na programu), nigdje ni glasa.

Znamo, žene su se same na to prijavile, no isto tako se prijavljuju i na izbore za Miss, bez da “mućnu” svojom glavom i upitaju se –  zar su one samo lijepo lice, definirano tijelo i zgodne noge u previsokim štiklama?!

Žene, počnite cijeniti sebe, svoju inteligenciju, nutrinu i ponos. Zapamtite- čovjek vrijedi onoliko koliko zna i koliko je lijep iznutra, a ne prema visini štikli u kojima može hodati/pretrčati određeni broj metara/kilometara. Upitnog su karaktera i izložbe pasa, a kamo li izložbe ljudi.

NAPOMENA: Storyjeva humanitarna akcija svakako je divna gesta, no u drukčijem obliku. A mogućnosti, hvala Bogu ima. Ovakve utrke i izbori vrlo lako se mogu zaobići organiziranjem akcije humanitarnog karaktera na nekom višem, elegantnijem i prihvatljivijem nivou od pukog “mlataranja mesom”.


Komentari