STRUČNJAK O MONSTRUOZNOM UBOJSTVU: ‘Ona je odabrala nasilnika, trebalo ih je liječiti’

khoobsurati.com / ILUSTRACIJA

Smrt Kristine Krupljan za koju se sumnjiči njezin bivši dečko David Komšić šokirala je Hrvatsku te nas unatoč svim propustima natjerala da se zapitamo zašto.Pozadinu ovoga slučaja za Zagreb.info objasnio je ugledni psihijatar Vladimir Gruden koji kaže kako se na ovakav čin ne može odlučiti čovjek koji ima bilo kakvu zrelu i stabilnu ličnost.

”Sigurno ga je osim zabrane trebalo liječiti. Jedino bi psihijatrijsko liječenje bila stalna kontrola. Policiji se prigovara jer uvijek kažu da ne mogu krivce stalno pratiti, što je istina, ne mogu, ali kada bi stalno bio pod psihijatrijskim nadzorom, kroz terapije bi osoba stalno bila u kontaktu sa službama koje bi ga opominjale, spriječavale i znale bi na vrijeme alarmirati ostale institucije”, kazao nam je psihijatar Gruden.

Problem leži u nezrelosti s obje strane, vjeruje naš sugovornik.

“Ona je odabrala čovjeka za kojeg je vidjela da je nasilan i agresivan. Pitanje je koliko je mogla procijeniti njegovu vrijednost. Mladim djevojkama agresivniji i dominatni muškarci imponiraju jer djevojke smatraju da kraj sebe imaju ‘pravog muškarca’, stoga je ovdje s obje strane terapija prijeko potrebna”, istaknuo je Gruden.

Emocionalna nezrelost učenika i studenata

Problem je, smatra psihijatar, u školstvu zbog premalo obrazovanih profesora koji bi mogli prepoznati takve učenike.

“I sami profesori educiraju takve učenike, i potrebno je da se puno više psihološkoga uvede u škole, jer ti mladi ljudi pripadaju srednjim školama i fakultetima, i emocionalnu su nezreli. Preko škole i obrazovanih organa društvo bi trebalo potaknuti da se više promatra psiha učenika; ne samo na njihovo znanje, već i emocionalna zrelost“, kazao je psihijatar te dodao da bi se zbog toga izbjegle ovakve situacije jer osobu također odgaja i škola.

“Kada bismo govorili o nečijoj vrijednosti, to nije dominacija, agresiva, sklonost nasilju i ‘dizanje nosa’ osobe, jer je to znak nesigurnosti i manjak samopoštovanja i vrijednosti, koje on nastoji prekriti. Trebalo bi to djecu učiti od malena, a ne da oni sebe uvjere da su oni nešto veliko, vrijedno i posebno, odnosno u ovom slučaju ‘pravo muško’ “, zaključio je psihijatar Vladimir Gruden.

>>> Ovo je mladić kojeg se sumnjiči za ubojstvo: David je sin poznatog ugostitelja i već ima jedno ubojstvo iza sebe

>>> Stravično ubojstvo: Na Volovčici smaknuta žena

>>> Detalji krvavog ubojstva: Osumnjičeni već prijavljivan zbog nasilja, nedavno autom usmrtio oca osmero djece


Komentari