Što učiniti ako netko pored vas kašlje, a nemate masku? Profesor otkriva jednostavan, a učinkovit trik!

Pixabay

U doba pandemije koronavirusa zaštitna maska i dalje je jedan od najučinkovitijih način borbe protiv bolesti COVID-19. Međutim, što učiniti u slučaju da se nađete u društvu sumnjive osobe ili u situaciji koju procjenjujete rizičnom, a pritom nemate masku?

Profesor Fredrick Sherman iz američke medicinske škole Mount Sinai u New Yorku nudi koristan savjet što učiniti kako biste barem malo smanjili kompromitaciju virusom.

Sherman kaže da ukoliko se nađete u rizičnoj situaciji ili ste u društvu osobe koja kiše i kašlje pokušate odmah izdahnuti kako biste izbjegli udisanje kapljica ili aerosola.

“Stegnite usne da izdisaj traje duže. Okrenite glavu u potpunosti od osobe i pokušajte se udaljiti”, kaže profesor, piše Dnevno.

Ova metoda vas neće nužno zaštiti od zaraze, ali bi mogla smanjiti mogućnost da udahnete virus u slučaju da je osoba u vašem okruženju zaražena. Istraživanja su pokazala da postoji veći rizik od zaraze ukoliko udahnete veće količine virusa, a ulogu u tome može igrati i vrijeme koje ste proveli u društvu zaražene osobe”, rekao je profesor za časopis The Atlantic, a prenio je Huffington Post. 

Ovim putem vas pozivamo da poštujete preporučene mjere Stožera- držite distancu, nosite masku i izbjegavajte okupljanja.


Komentari