Što mislite, trebaju li doktori više slušati majke? Evo što kažu stručnjaci

www.ashams.com

Britanski liječnici bi trebali obraćati veću pažnju roditeljskom instinktu. Majke i očevi su njegovali dijete kroz niz manjih bolesti prije i često mogu razlikovati kad je nešto drugačije i ozbiljnije prirode.

Strahove roditelja i brige da s djetetom nešto ozbiljno nije kako treba britanski doktori trebaju uzimati ozbiljnije jer su roditelji oni koji su najbliži djetetu, stoji u novoj uputi.

“Kao liječniku, vrlo mi je važno uvijek poklanjati pažnju roditeljskim brigama o djetetu. Obično bismo trebali vjerovati roditeljskom instinktu. Oni su njegovali dijete kroz niz manjih bolesti prije i često mogu razlikovati kad je nešto drugačije i ozbiljnije prirode.”, kaže je dr. Matthew Thompson, jedan od člana istraživanja.

Među savjetima objavljenim u medicinskom časopisu The Lancet poručuje se da liječnici trebaju i vlastitom unutarnjem osjećaju dok pokušavaju razlučiti radi li se o ozbiljnoj infekciji ili običnoj prehladi i kašlju.

Ubrzano disanje, loša cirkulacija te osip crvenih točkica su znakovi upozorenja koji ukazuju da dijete nema samo malu prehladu. Liječnicima se savjetuje i da paze na temperaturu koja prelazi 40 stupnjeva C.

Ozbiljne infekcije poput meningitisa, upale pluća i sepse rijetke su u razvijenim zemljama i teško se dijagnosticiraju kod djece, upozoravaju znanstvenici.

“Za liječnike je postavljanje dijagnoze pomalo poput traženja igle u plastu sijena. Ozbiljne infekcije su rijetke, a zahvaljujući cjepivima postaju još rjeđe. Identificirati jedno dijete s ozbiljnim stanjem u nizu onih s manjim problemima je teško. Posebno ako se dijete pregleda u početnom stanju infekcije, prije nego je moguće prepoznati ozbiljnost situacije.”, rekao je dr. Thompson s Oxforda.


Komentari