Sreća u nesreći: Maske za lice mogle bi nas štiti od zagađenja zraka!

Iako su maske več lagano dojadile velikom broju ljudi i mnogi se užasavaju pomisli da će ih uskoro možda morati nositi svugdje, postoji jedna potencijalno pozitivna strana maski za lice. One bi vas mogle zaštiti od zagađenja u zraku.

U velikim je gradovima zrak posebno zagađen a čestice zagađenja koje udišemo mogle bi biti odgovorne za dobar dio zdravstvenih tegoba. Prema Američkoj udruzi za pluća, izloženost zagađenju u zraku može uzrokovati respiratorne smetnje, kardiovaskularne bolesti, pa čak i preuranjenu smrt.

Ustvari, lista tegoba koje se vežu uz zagađenje prilično je dugačka. Ovdje prije svega spadaju astma, rak pluća i pretjerana mršavost novorođenčadi. Stoga je dobra vijest u ovoj pandemiji i restriktivnim mjerama da bi ona omražena, mjera o obaveznom nošenju maski, osim šiernja virusa mogla pomoći i u manjem udisanju čestica zagađenja.

Koliko maske ustvari pomažu? To ovisi o tipu zagađenja i maske. “Kada je riječ o zagađenju koje dolazi iz tvornica maske bi ovdje mogle pomoći. Najučinkovitije su maske tipa N95, koje vrlo učinkovito filtriraju sitne čestice”, kaže Richard Peltier, profesor znanosti o zdravlju i okolišu na Sveučilištu u Massachusettsu.

Ipak, obične kirurške maske ili one od jednog sloja tkanine pružaju manje zaštite, no Peltier ističe da to nikako ne znači kako su one potpuno nedjelotvorne.

“2016. godien smo radili studiju koja je pokazala kako te maske mogu spriječiti udisanje 15 do 30 posto čestica. Stoga, i krpena maska bolaj je nego ništa”, objašnjava Peltier.

Ispostavilo se da su između krpenih i kirurških maski kirurške ipak nešto bolje kada je riječ o zagađenju iz zraka. One ovo duguju načinu na koji je izrađena tkanina od koje se sastoje. Kirurške su maske, naime, izrađene od vrlo usko sljubljenih vlakana koja se čvrsto drže zajedno. Zbog toga su one bolje od platnenih maski kroz koje se često može i vidjeti, dok su ove kirurške potpuno neprozirne.


Komentari