SJEĆATE LI JE SE? Današnji klinci sigurno ne znaju za ovu igračku koja je prije 20-ak godina zaludila svijet

Foto: commons.wikimedia.org

Kao što danas svi imaju “pametne telefone”, tako su prije 23 godine gotovo svi imali Tamagotchija, malog digitalnog kućnog ljubimca, za kojim je ludio svijet, piše Nacionalni portal.

Za razliku od “pametnih telefona” koji imaju sve prostranije zaslone, Tamagotchi je imao vrlo mali ekran na također malom kućištu. Igra se bazirala na brizi o malom izvanzemaljcu kojeg je trebalo hraniti, tuširati i sve ostalo potrebno za njegovo preživljavanje.

Igračka je prvi put predstavljena u Japanu davne 1996. godine kada ju je tvrtka Bandai izbacila na tržište, dok se ostatak svijeta s njome imao prilike igrati tek godinu poslije. Originalna je verzija prvotno bila poput privjeska za ključeve kako bi je ljudi mogli uvijek imati uz sebe i kako bi mogla stati u svaki džep.

Nakon što bi se igračka uključila, na ekranu bi se pojavilo jaje iz kojeg bi se izlegao ljubimac. Na digitalnog ljubimca se moralo paziti kao na pravog. Bilo je potrebno hraniti ga, liječiti, čistiti pa čak i tetošiti kako bi bio sretan. Imao je i određen životni ciklus pa je tako Tamagotchi mogao umrijeti i od starosti. U nekim verzijama na ekranu se pojavio anđeo ili NLO, što bi značilo da se Tamagotchi vratio na svoj matični planet.

Ime ove igračke je zapravo složenica od japanske riječi “tamago” što znači jaje i zadnja tri slova engleske riječi “watch” što znači gledati, paziti te je još dodano slovo “i” na kraju pa je tako skovano Tamagotchi. U doslovnom prijevodu to bi bilo jaje na koje treba paziti.


Koliko je Tamagotchi bio svjetski hit, dovoljno govori činjenica da je prodano više od 80 milijuna primjeraka.

Komentari

loading...
-->