Simptoni koje ne smijete ignorirati: Evo kako ćete bez pretraga otkriti nedostatak željeza

Ilustracija

Željezo je jako važan mineral za zdravlje našeg organizma. Stoga uvijek pratite signale koje tijelo šalje. Ovo su najčešći simptomi nedostatka željeza:

Neprestani umor

Naša tijela koriste željezo kako bi proizvodila hemoglobin koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima, a ona su zaslužna za prijenos kisika. Manjak kisika u krvi dovodi do osjećaja neprestanog umora.

Loša koncentracija

Ako primijetite da vam je koncentracija loša i teško vam je obaviti sve svakodnevne obveze koje ste ranije mogli, moguće je da je problem u smanjenoj količini željeza.

Ravnodušnost

Jedan od mogućih simptoma nedostatka željeza može biti i bezvoljnost i potištenost. Ako primijetite promjene raspoloženja i emocija te nemate volje za inače najdraže stvari, obvezno provjerite krvnu sliku.

Zadihanost

Ako se brzo i naglo zadišete tijekom obavljanja svakodnevnih poslova kao što su hodanje, kućanski poslovi ili vježbanje, moguće je da vašemu organizmu nedostaje željezo. Ovaj važan mineral je zaslužan za stvaranje kisika koji je potreban našem organizmu, a ako ga nema dovoljno, nastaju zdravstveni problemi.

Bljedilo kože

Blijeda koža može biti pokazatelj smanjene količine željeza. Bljedilo kože uzrokovano je slabom cirkulacijom krvi i smanjenim brojem crvenih krvnih zrnaca.

Smanjena energija i kondicija

Manjak željeza smanjuje fizičku sposobnost i izdržljivost organizma. Ako redovito vježbate, sigurno ćete primijetiti da vam fizička aktivnost postaje prenaporna.

Bolovi u mišićima

Ako nakon dužeg hodanja ili treninga osjećate snažne bolove u mišićima, a niste radili ništa što inače ne radite, možda vam tijelo poručuje da mu nedostaje željeza. Takvo stanje usporava oporavak mišića.

Lomljivi nokti

Kada vam nokti nisu čvrsti kao što su nekad bili, lako se lome i udubljeni su, pravo je vrijeme da napravite krvne pretrage jer je moguće da vam nedostaje željezo.

Česte bolesti

Ako ste cijelu zimu proveli prehlađeni te s raznim upalama, a posebno ako često patite od bolesti dišnih puteva, razlog za to može biti niska razina željeza u organizmu.

Boja urina

Ako tijekom mokrenja primijetite da se boja urina značajno promijenila, odmah dogovorite termin kod liječnika. Kada organizmu nedostaje željeza, urin postaje ružičast ili čak crven.


Komentari