‘Sandročka, zlostavljana’: Potresna ispovijest o ženi koja je prekinula krug ponižavanja i nasilja u braku

FOTO: Zlatko Gašpar

Krhka, ali odvažna Sandročka.

U četvrtak 27. travnja u 18 sati Sandra Petrž održala je dirljivu promociju svoje knjige “Sandročka, zlostavljana” – životna ispovijest žene koja je prekinula krug ponižavanja i nasilja u braku.

Sandra je ponosna supruga i majka sina Dominika-Antonija. Glumila je u domaćim serijalima, vodila plesne tečajeve, bila je glasnogovornica i predsjednica gradske organizacije jedne političke stranke i radila kao koreograf. Sretno živi u svom drugom braku. Vrijedna, pozitivna, elokventna i svestrana, autobiografiju je napisala uz pomoć supruga i sina.

Potresna ispovijest krhke, ali odvažne Sandročke podsjeća žene koje pristaju na loš brak i “žive za nježan dodir i lijepi pogled svog zlostavljača”, da samo one mogu nešto promijeniti u svom životu.

FOTO: Zlatko Gašpar
FOTO: Zlatko Gašpar

“Mislite da se to vama ne može dogoditi?” pita Sandročka i navodi životne okolnosti koje su je prisilile da postane žrtva. Kao nježna i talentirana djevojčica, provela je djetinjstvo pored oca zlostavljača i majku koja mu se nije mogla suprotstaviti, a u 14. godini doživjela je napad pedofila iz susjedstva i svjedočila na njegovu suđenju. Povjerovala je da joj se budućnost nasmiješila kad se zaljubila u muškarca kojem je bila zahvalna za pažnju i naklonosti, dok se njegova briga nije pretvorila u uhođenje, a ljubomorni ispadi u svakodnevne udarce.

“Mrzim samu sebe što sam to trpjela, ali nisam znala drukčije”.

>>> SANDRA O PAKLU OBITELJSKOG NASILJA: ‘Šuteći o tome štetite sebi, a zlostavljač dobiva na snazi i svaki put udara sve jače’

Iskreno, bez ustručavanja, ponegdje ljutito, Sandra Petrž opisuje godine u nasilnom braku, odlaske i vraćanja, do bijega uz pomoć prijateljice i smještaj u skloništu za žene žrtve nasilja, gdje plačući shvaća kroz koje je faze patnje prošla – od samooptuživanja i želje za povratkom, preko obračuna s cijelim muškim rodom, do odluke da sebi pruži još jednu priliku.

Dok ju je pljuskao, pitala se što je kriva, kada je vikao da će ubiti prvo nju pa sebe, mislila je da je toliko voli da bez nje ne želi živjeti, kad ju je tjerao na pobačaje, poslušala ga je, ali kad je rodila dijete za koje j nakon rastave tražio dokaz očinstva – bilo joj je jasno da je bijegom iz takvog braka počela preuzimati kontrolu nad svojim životom.

Knjigu “Sandročka, zlostavljana” objavila je u izdanju Profila, a možete ju kupiti po cijeni od 59 kuna.

FOTO: Zlatko Gašpar
FOTO: Zlatko Gašpar


Komentari