SAMO LJUBAV: Prvi puta u 10 godina drastično manji broj razvoda

Pixabay

U veljači se već nekoliko godina održava “Tjedan braka”.

Broj je sklopljenih brakova već treću godinu u porastu, dok je broj razvoda svoj vrhunac imao 2014. s ukupno 6570 rastavljenih brakova. U Hrvatskoj baš kao i većini članica Europske Unije svaki treći brak razvršava razvodom a broj razvoda je u kontinuiranom porastu od 2006. Po prvi puta u 10 godina zabilježen je drastičan pad broja rastava od čak 8,5% u godini kada je započelo obilježavanje Međunarodnog tjedna braka u Hrvatskoj 2015. U odnosu na prethodnu godinu pravomoćno je razvedenih 6010 brakova. (podaci Državnog zavoda za statistiku)

Tjedan braka odvija se kroz promicanje događaja sa svrhom povećanja kvalitete bračnih odnosa i njihovog pozitivnog utjecaja na razvoj društva. Više od 2000 sudionika prisustvovalo je jednom od 50 događaja za vrijeme međunarodnog tjedna braka prošle godine od 7. – 14.2. koji se odvijao u 16 hrvatskih gradova.

Studije pokazuju da povećanjem kvalitete bračnih odnosa parovi provode manje dana na bolovanju, društveno su aktivni jer su skloniji volontiranju, manje su skloni depresiji te su generalno boljeg fizičkog i psihofizičkog stanja. U isto vrijeme, zdravi brakovi najbolje su okruženje za odrastanje djece i njihov razvoj, što potvrđuju i mnoga istraživanja.


Želja nam je vidjeti još veći broj gradova u kojima će se priključiti pojedinci, mali obrtnici i kompanije, neprofitne udruge, vjerske zajednice i vladine agencije s programima i događajima koji povećavaju kvalitetu bračnih odnosa i njihov pozitivan utjecaj na obitelj i društvo.

Komentari