RECITE ZBOGOM MUČNINI: Ova ljekovita biljka itekako će vam pomoći

iStock

Đumbir je nadzemna biljka s korijenom, koja je jako ljekovita. U korijenu ove biljke pronalazimo 0,25-3% eteričnog ulja, i pet do osam posto gingerola. Gingerol je zapravo uljasta gusta tekućina ljutog ukusa bez mirisa.

Dokazano uklanja mučninu, poboljšava probavu i ublažava raznovrsne bolove. Povoljno djeluje na metabolizam kod oboljelih od dijabetesa te se koristi kao sredstvo protiv zgrušavanja krvi i upala.

Najbolje rezultate daje kad se uzima u svježem obliku. Ipak, koristi se i kao samljeveni prah sušenog korijena. Uz sva druga korisna svojstva, to je pravo sredstvo za kojim biste prvo trebali posegnuti ako vam je mučno.

Djeluje prvenstveno na probavni sustav, a ne na mozak. Zato ne izaziva mukotrpne prateće pojave poput omamljenosti, koja se tipično javlja nakon uzimanja farmaceutskih lijekova.

Da đumbir liječi mučninu svih vrsta potvrđuju stoljeća njegove upotrebe, kontrolirane znanstvene studije te oduševljenje ljudi koji su ga iskušali. Njemačka vladina Komisija E odobrila je đumbir kao lijek protiv mučnine u vožnji i morske bolesti te kao sredstvo za olakšavanje probave.

Pionirske studije, koje je u britanskom medicinskom časopisu The Lancet 1982. objavio američki psiholog Daniel Mowrey, dale su djelovanju đumbira na mučninu znanstvenu vjerodostojnost. Mowrey je otkrio da je ispitanicima posjednutim u rotirajuću sjedalicu bilo manje mučno ako su prethodno uzeli 1000 miligrama (dvije kapsule) đumbira u prahu.

Đumbir se pokazao učinkovitijim od

Komentari