Provjereno otklanjaju bol: Evo kako ćete se riješiti glavobolje bez tableta!

Pixabay

Prema podatcima Svjetske zdravstvene organizacije, oko 50 posto stanovništva pati od glavobolje. Stručnjaci savjetuju da na prve znakove bola ne posežete odmah za analgeticima nego da vam liječnik utvrdi o kojoj je vrsti glavobolje riječ. Tek tada moguće je odrediti odgovarajuću terapiju.

Dok to ne učinite, kao prva pomoć poslužit će i prirodni lijekovi iz vaše kuhinje. Osim što su ukusni, provjereno otklanjaju bol.

Đumbir

Stoljećima se upotrebljava i kao začin i kao lijek. Kako sprječava sintezu prostaglandina, sastojka masnih kiselina koji izaziva bol djelovanjem na živčane završetke, olakšava i glavobolju, opušta krvne žile i ublažava mučninu koja često prati glavobolju. Isjeckajte dva-tri cm korijena đumbira i prelijte s dvije šalice vode. Pokrijte i pustite da stoji 30 minuta. Pijte svakodnevno.

Ružmarin

Ružmarin je dobar antioksidans, a pored toga ima i antiseptičko, antibiotsko i sedativno djelovanje. U narodnoj medicini najčešće se rabi kao sredstvo za bolju cirkulaciju i podizanje krvnog tlaka, a provjeren je i u borbi protiv glavobolje.

Žličicu suhog ružmarina prelijte s 250 ml prokuhane vode, ostavite da stoji 10 minuta, procijedite i popijte.

Kantarion

Blagotvorno djelovanje kantariona poznato je od davnina, a učinkovito otklanja i glavobolju, posebno onu izazvanu stresom. Žličicu kantariona prelijte s 2 dcl prokuhane vode, sačekajte da stoji 10 minuta, pa procijedite i pijte tijekom dana.

Kamilica

Poznata kao sedativ, kamilica sadrži sastojke koji pomažu u ublažavanju bola. Jedan je od najsigurnijih čajeva protiv glavobolje, a poželjno ga je svakodnevno piti za opće dobro organizma. Vrećicu čaja prelijte prokuhanom vodom i ostavite 10 minuta. Po potrebi mlaki čaj zasladite medom.

Cimet

Cimet je izvor mangana, željeza, vlakana i kalcija. Iznimno je djelotvoran u borbi protiv glavobolje. Izlomljen štapić cimeta ili žličicu cimeta u prahu prelijte šalicom prokuhane vode. Pokrijte posudu i pustite da odstoji 10 minuta. Po želji možete dodati vrećicu omiljenog čaja i ostaviti još nekoliko minuta. Zasladite po ukusu i pijte tri šalice dnevno.


Komentari