PROMICANJE DOJENJA: Projekti Grada Zagreba za pomoć i savjetovanje majki

FOTO: Wikimedia

Za mnoge majke dojenje i nije tako lak zadatak.

U cilju koordinacije brojnih aktivnosti u svezi s promicanjem i unapređenjem dojenja na razini lokalne zajednice, nastavljajući se na dosadašnje programe Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i UNICEF-a: “Rodilišta – prijatelji djece” Grad Zagreb izradio je Program promicanja i unapređenja dojenja u zajednici za razdoblje 2015.-2017. (Sl.gl.2/15). Cilj projekta je omogućiti bolju i lakšu dostupnosti obiteljima i majkama koje trebaju pomoć i podršku vezanu uz dojenje, prehranu i njegu dojenčadi i male djece, a koju im pruža – patronažna sestra IBCL savjetnica.

U okviru Programa osigurali su:

– usluge besplatnog savjetovanja (bez uputnice) mogu se ostvariti unutar projekta “Savjetovališta za majke i djecu, savjetovališta za dojenje” na lokaciji Dom zdravlja Zagreb-Istok, Grižanska 4, te na lokaciji Dom zdravlja Zagreb-Istok, Ninska 16.


U listopadu 2016. godine otvoreno je “Savjetovalište za majke i djecu” u zapadnom dijelu grada Zagreba, na lokaciji Dom zdravlja Zagreb Zapad, Prilaz baruna Filipovića 11. Povećanjem broja
dostupnih savjetovališta za majke i djecu unaprijedili su dostupnost zdravstvenih usluga na području gradskih četvrti Dubrava, Sesvete i Črnomerec.

Savjetovališta kontakti:

E-mail: [email protected]

Ninska 16
Radno vrijeme: ponedjeljak, srijeda i petak 11.30 – 15.30
Tel: 01/2050 -763, 091 2350 216
Grižanska 4
Radno vrijeme od ponedjeljak-petak od 11,30 – 15,30 h
tel: 01 2960 456

E-mail: [email protected]

Prilaz baruna Filipovića 11.
Radno vrijeme: srijeda 14.00-18.30 sati
petak 13.00-17.00 sati
Telefon: 01/3780 444
Mob: 091 3876510

– klupe za prematanje (dojenje) djece

U okviru Doma zdravlja Zagreb-Zapad, Prilaz baruna Filipovića 11 preuređen je park za djecu u koji je postavljena i prva klupa za prematanje i dojenje djece. Klupa za dojenje i prematanje postavljena je i na lokaciji, Ulica Lavoslava Švarca (neposredno pored dječjeg igrališta), Gradska četvrt Maksimir.

10 stolića za prematanje djece osigurani su unutar Gradskih upravnih tijela na lokacijama na kojima je najveća fluktuacija majki (obitelji) s malom djecom:

Opća uprava:

– Odjel za središnje evidencije i registar birača, Zagreb, Ilica 25,
– područje Gradske četvrti Peščenica – Žitnjak Zagreb, Zapoljska 1,
– područje Gradske četvrti Črnomerec, Trg Francuske Republike 15,
– područje gradske četvrti Susedgrad, Zagreb, Sigetje 2,
– područje Gradske četvrti Medveščak 15, II kat,
– područje gradske četvrti Maksimir, Zagreb, Petrova 116,
– Područni ured Novi Zagreb, Av. Dubrovnik 12, I kat, ( centar za socijalnu skrb)

Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom na lokaciji:

– Nova Cesta 1, odjel za socijalnu skrb
– Vodnikovu 14, odjel za populacijsku politiku

Gradska uprava Grada Zagreba, Trg S. Radića 1

– Gradska ljekarna Zagreb osigurala je stolić za prematanje djece u prostoru Gradske ljekarne Zagreb, na lokaciji Trg bana Josipa Jelačića.

– Grad Zagreb osigurao je sredstva za opremanje i adaptaciju prostora u okviru projekta “Ambulanta za laktaciju” pri Kliničkoj bolnici „Sveti Duh“, Sveti Duh 64. Ambulanta za laktaciju u Kliničkoj bolnici „Sveti Duh“ jedina je ambulanta u Republici Hrvatskoj koja pruža specifične zdravstvene usluge u vezi s laktacijom.

Izravni korisnici obuhvaćeni Programima su trudnice, majke, novorođenčad, dojenčad i mala djeca, te njihova cjelokupna obiteljska zajednica.

Komentari