Pročitajte ova pravila ponašanja i budite iskreni: KOLIKO ZAPRAVO POZNAJEMO BONTON?

fashiontohealth.com

Mnogima je stalo do tuđeg mišljenja, te kakav su dojam ostavili u društvu.

Ukoliko ste i vi jedna od tih osoba pročitajte ova pravila ponašanja i ostavite dojam kulturne i lijepo odgojene dame.

1. Jeste li znali da žena uvijek prva pruža ruku muškarcu? Također, starija osoba prvo nudi ruku mlađoj, obrnuto je znak nepoštivanja.

2. Ukoliko šetate ulicom s prijateljicom ili s bilo kim drugim, a ona sretne i pozdravi nekog prolaznika, i vi ga trebate pozdraviti.

3. U restoranu mlađe osobe ustaju kada stolu priđe netko stariji. Žena ustaje samo ako je mlada, a stolu prilazi netko stariji po godinama ili položaju. Opće pravilo je da kada netko ulazi u sobu gdje ima ljudi, ona prva pozdravlja sve, bez obzira na spol i godine. Također, dama nikada ne drži laktove na stolu.

4. Također, osoba koja je mlađa po godinama, a nalazi se visokom položaju, ne treba očekivati da je svi prvi pozdrave.

5.Kada je riječ o razgovoru s ljudima, prava dama nikada neće upadati drugima u riječ – pričekat će da završe svoje izlaganje, a zatim reći svoje mišljenje, ne vrijeđajući tuđi stav.

6. Također, dama na kompliment odgovara sa “Hvala”. Ako na rečenicu “Prelijepo izgledate” odgovorite “Znam”, ostavit ćete dojam prepotentne osobe sa previsokim mišljenjem o sebi.

7. Kada pogriješite, ispričajte se, to je odlika lijepo odgojene osobe, bilo da je u pitanju muškarac ili žena.

8. Što se tiče dolaženja na sastanke, uvijek dođite na vrijeme i ispunjavajte obaveze u predviđenom roku – osim što će za vas svi imati samo riječi hvale, tako ćete i ispoštovati tuđe i svoje vrijeme.

9. Smisao za humor je dobrodošla osobina, ali prava dama ne ismijava nikoga – šalite se isključivo na svoj račun!

10. Kada je riječ o izgledu, uvijek budite obučeni u skladu s prilikom. Diskretna i nenapadna šminka odlika je prave žene sa profinjenim stilom.

11. Podrazumijeva se, kada zijevate, kašljete ili kišete da obavezno stavite ruku na usta, a ono što malo tko zna jest da bonton strogo zabranjuje poštapalicu “Nazdravlje”. Na taj način se samo skreće pozornost na to i čini da se osoba koja je kihnula osjeća neugodno.

Pravila lijepog ponašanja kod upoznavanja, predstavljanja i pozdravljanja

Muškarac se uvijek prvi predstavlja ženi, dok mlađu ženu treba predstaviti starijoj.
Mlada žena se predstavlja starijem muškarcu, dok se mlađa osoba predstavlja starijoj.
Domaćin međusobno upoznaje goste, a bračni par valja predstaviti zajedno.
Pri predstavljanju parova recite samo njihova imena i prezimena. Također se pri upoznavanju valja osmjehnuti  i pogledati u oči. Muškarac pri upoznavanju treba ustati, dok žena pri upoznavanju ne ustaje.

Važno je naglasiti kako muškarac uvijek prvi pozdravlja ženu. Također bi i prodavač trebao prvi pozdraviti kupca. U  Crkvi se pozdravlja samo kad je vjenčanje.

Više o bontonu i pravilima ponašanja pročitajte OVDJE

 

 


Komentari