Pripazite na djecu! Ova mreža krije morbidne verzije omiljenih crtića

Neki od ovih “crtića” mogu uzrokovati trajne traume!

Kada majkama zatreba malo odmora ili imaju nešto za obavljati, nije neobična praksa da djetetu upale crtane filmove na You Tubeu na laptopu ili tabletu. Djeca svoje junake imaju već od malih nogu i redovito se fiksiraju na neki lik koji im je omiljen. Elsa iz crtanog filma Frozen, Peppa Prase, Spiderman, samo su neka od imena koja su trenutno popularna i o kojima se može naći na stotine crtića na spomenutoj društvenoj mreži.

No, nikako nije pametno da dijete ostavite samo da bira što će gledati. Zašto, pitate se? Zato što You Tube, kao i sve društvene mreže, nikako nije sigurno mjesto i milijuni videa daleko su od onoga što možemo smatrati normalnim i prihvatljivim. Kada dijete gleda crtani film, na desnoj strani će se pojaviti prijedlozi koji su vezani uz tematiku onoga što gleda na koje će lako kliknuti kada crtić završi (a postoji i opcija “autoplay” zbog koje se videa sama učitavaju”), međutim, umjesto normalnog crtanog filma, velike su šanse da se pojavi verzija za odrasle.

Tu verziju nije lako na prvu prepoznati, naslov je često prihvatljiv, fotografija videa isto tako, čak i prva polovica videa može biti potpuno normalna. No, u tim crtićima za odrasle Elsu zgazi auto, Mašu netko siluje, a Peppu Prase vještica pretvori u čudovište koje uništava sve pred sobom – i ovo su samo neki od brojnih primjera. Svakako, sljedeći put kada djetetu u ruke date laptop, pripazite i povremeno pogledajte koje točno crtane filmove gleda jer složit ćete se, ako pogledaju neku brutalnost poput silovanja ili ubijanja u toliko ranoj dobi, moguće je da dožive traumu.

Neke od primjera “crtića” pogledajte u nastavku:

https://www.youtube.com/watch?v=ftAJbQ9W4hU

https://www.youtube.com/watch?v=i88W4HuZglo


Komentari