Prevrtljiva veljača! Dolazi brza, nagla i žestoka promjena vremena

Sanjin Strukic/PIXSELL

Dolazi brza, nagla i žestoka promjena vremena, predviđa Zoran Vakula, prenosi HRT.

Već u petak će u većini Hrvatske biti oblačnije nego u četvrtak te nakon i više od tjedan dana ponegdje i uz malo kiše. Temperature će osjetno pasti pa se u gorju očekuje i snijeg.

Za vikend još vjetrovitije, osobito u subotu na kopnu uz često jak sjeveroistočnjak s olujnim udarima, a na Jadranu i unutrašnjosti Dalmacije još jaču buru – većinom olujnu, mjestimice čak i orkansku, koja će gotovo sigurno prouzročiti velike poteškoće u prometu – i cestovnom i pomorskom, a ponegdje vjerojatno i zračnom.

Sunčano, ali znantno hladnije

Premda će ponono prevladavati sunčano bit će osjetno hladnije nego prošlih dana, ponajviše u unutrašnjosti, gdje će u mnogim mjestima poslijepodnevna temperatura zraka biti i za više od 10 °C niža nego sredinom ovoga tjedna, a valja upozoriti i kako će jutarnjih “minusa” biti i ponegdje blizu mora.

No, već početkom novoga tjedna ponovno porast temperature na prosječne vrijednosti za kraj veljače, mjestimice vjerojatno i malo više…

Detaljniju prognozu po područjima i danima za HRT je pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz Službe za analizu i prognozu DHMZ-a.

Petak – oblačnije, ponegdje slabe oborine

U petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti oblačnije nego u četvrtak, pa će jutarnji minusi izostati, ali će dnevna temperatura zraka biti niža, uglavnom oko 10 °C. Povremeno će padati i slaba kiša, prema večeri, uz zahladnjenje, u višim predjelima moguća je i poneka snježna pahulja. Zapuhat će umjeren, prema kraju dana i jak sjeverozapadni vjetar.

I u središnjoj Hrvatskoj vjetar će popodne jačati. Uz promjenljivu naoblaku povremeno će padati slaba kiša, češća u prvom dijelu dana. Prema večeri će oblaka biti sve manje, ali će i osjetno zahladnjeti. Jutarnja temperatura uglavnom viša od 0°C, a najviša poslijepodnevna od 9 do 12°C.

I u gorju će povremeno biti slabe kiše, navečer uz zahladnjenje i pokoje snježne pahulje. Zapuhat će umjeren, prema kraju dana i jak sjeveroistočnjak. Na sjevernom Jadranu bura će već poslijepodne imati olujne udare, a prema kraju dana i u noći i orkanske. Uz promjenljivu naoblaku bit će uglavnom suho, kao i na srednjem Jadranu, dok će u unutrašnjosti Dalmacije ipak pasti malo kiše.

Umjeren sjeverozapadnjak postupno će jačati i okrenuti na tramontanu i buru, koja će olujne udare najprije imati na sjevernom dijelu. Stoga će more popodne biti umjereno valovito i valovito.

Pokoja kapi kiše moguća je i u zaobalju južnog Jadrana. Umjeren sjeverozapadnjak okretat će na tramontanu i buru, koja će navečer i osobito u noći jačati. Najviša dnevna temperatura zraka od 14 do 16 °C.”

Za vikend vjetrovito, hladnije, iako ponovno sunčanije

“Na kopnu za vikend relativno vjetrovito, osobito u subotu uz povremeno jak sjeveroistočnjak, ponegdje i s olujnim udarima. Bit će ponovno sunčanije, ali osjetno hladnije, uz dnevnu temperaturu u mnogim mjestima i za više od 10 °C nižu nego u petak. Od ponedjeljka porast temperature.

I na Jadranu za vikend osjetno hladnije, a jutarnji minusi mogući su i ponegdje duž obale. Puhat će jaka i olujna bura s orkanskim udarima, koja će dodatno doprinijeti osjetu hladnoće. U novome tjednu bura će malo oslabjeti, no i dalje će mjestimice biti olujnih udara.

Komentari