Pet tipova glavobolje i kako ih se riješiti

FOTO: Flickr

Svi znamo kako izluđujuća ova bol može biti.

Tupa, oštra, od tlakova, vremena, umora? Sve to može biti glavobolja i priznajemo da se radi o jednoj od najčešćih boljki, ali i jednoj od najiritantnijih. Ipak, postoji nekoliko vrsta iste, a svaka je posljedica nekog drugog vanjskog utjecaja. Popisali smo ih i pronašli najbrža rješenja.

Pritisak u glavi

Ovo je najčešći oblik glavobolje kojeg osjeti svaka osoba najmanje jednom u životu. Kakaterizira ju tupa bol u cijeloj glavi, napetost i pulsiranje pri vrhu čela, oko očiju, u vratu i ramenima, te pritisak na sredini čela i na sljepoočnicama.

FOTO: brightside.me
FOTO: brightside.me

Intenzitet ove glavobolje povećava se od jutra do večeri, a često imamo osjećaj kao da imamo usku gumcu oko glave. Uzroci ovog oblika glavobolje su stres, izmorenost, loše držanje ili držanje glave u nepovoljnom položaju dugo vremena. Ovaj oblik rijetko prelazi u kroničnu bol, a ako se to dogodi, obično je vezano za odljede vrata i glave.

Kako ovo liječiti?

Najbolja je zapravo prevencija koja uključuje bavljenje fizičkom aktivnošću i razgibavanje tijekom dana, što će spriječiti ukočenost vrata i ramena. Ako s prevencijom ne uspijete i zaboli vas glava, najbolje je uzeti prikladan lijek, ali to ne prakticirajte prečesto. Ako ova glavobolja postane učestala konzultirajte se sa s vojim liječnikom.

Glavobolja zbog sinusa

Jedan od gorih oblika glavobolje je onaj uzrokovan upalom sinusa. Često uz ovu glavobolju dolazi i temperatura, oticanje lica i pritisak u čeonom dijelu u obrazima. U području nosa često osjetimo bol i pritisak, te ne možemo disati, a osjećamo i izniman umor.

FOTO: brightside.me
FOTO: brightside.me

Bol se obično pojavljuje oko obrva i ispod očiju te se intenzivira prilikom naglih pokreta glavom.

Kako liječiti?

Ove glavobolje rijetko prestaju same od sebe, ako imate alergiju, antihistaminici mogu pomoći. U svim drugim slučajevima najbolje je posjetiti liječnika, vrlo vjerojatno da će propisati antibiotike.

Migrena

Svatko tko pati od migrena potvrdit će vam da je ovo najgori oblik glavobolje koji postoji. Svi simptomi javljaju se u četiri glavne faze i intenziviraju se.

FOTO: brightside.me
FOTO: brightside.me

Prva faza moze trajati i do dva dana i tada smo posebno razdražljivi, izmoreni, a apetita ili nemamo ili je pojačan. Druga faza traje oko pola sata i tada smo osjetljivi na svjetlo, govor nam je otežan, osjećamo trnce, ali i trnu nam djelovi tijela. Treća faza može trajati 24 sata i tada imamo proglema s koncentracijom i užasno smo umorni. Posljednja faza, ona najgora, može trajati i 72 sata, a karakterizira ju jaka pulsirajuća bol.

Kako se liječi?

Uzrok može biti genetika, ali i proširenje krvnih žilica u mozgu. Lijeka za migrene još uvijek nema, ali postoje terapije koje mogu ublažiti bol. Tjelovježba također može pomoći kod prevencije.

Klaster glavobolje

Ovaj oblik glavobolja zapravo pogađa jako malo ljudi, a pet puta su češće kod muškaraca nego kod žena. Radi se o oštroj boli koja se javlja samo u jednom dijelu glave.

FOTO: brightside.me
FOTO: brightside.me

Bol se najčešće javlja oko očiju, na jednoj strani gave i razvija se tijekom sna. Od simptoma se može javiti crvenilo očiju, osjetljivost na svjetlo i suzenje. Bol obično traje od 15 minuta do sat vremena.

Kako se liječi?

Nažalost obaj oblik glavobolje teško se liječi jer se pojavljuje i nestaje “kako mu dođe”, ali najbolje je potražiti rješenje kod liječnika.

Mamurluk

Svi oni koje vole dobru kapljicu, a probali su i onu lošu, znaju što je mamurluk i koliko on grozan može biti. Bol se ovdje javlja s obje strane glave u predjelu čela, a ona je tupa i pulsirajuća. Osim toga, osjećamo i pritisak, a i teška nam je glava.

FOTO: brightside.me
FOTO: brightside.me

Nakon konzumiranja alkohola tijelo nam je dehidrirano što uglavnom i uzrokuje glavobolju. Najbolji lijek u ovom slučaju su tablete protiv bolova i puno, puno vode. Iako mnogi mamurluk olako shvaćaju, ako se on pojavljuje čak i nakon vrlo malo alkohola, moguće je da patite od blažeg oblika migrene. U tom slučaju najbolje je otići liječniku.


Komentari