Pet razloga zbog kojih se debljate na poslu

FOTO: Public Domain Photo

Ako ste se udebljali od kad ste se zaposlili, niste jedini. 

Nije neuobičajno da se ljudi počnu debljati kada se zaposle. To se zapravo događa mnogima, a ljudima u mnogo slučajeva nije jasno zašto je to tako ili čak i ne primjete koji kilogram viška, sve dok ne pokušaju obući omiljene hlače ili haljinu. Donosimo vam pet razloga zbog kojih se kile lijepe za vas na poslu.

Jedete kada jede društvo, čak i ako niste gladni

Rođendani kolega, kolačići koje netko donese i ponudi vam, i sva sila grickalica razlog su zbog kojeg se debljate na poslu, a to često i ne primijetite. Dobar trik za izbjegavanje nepotrebnog žvakanja za vrijeme radnog vremena mogu biti staklenke u koje ćete spremiti grickalice. Tako vam neće biti u vidokrugu, a mogli biste i naučiti na pristojan način odbiti slastice koje vam kolege nude.

Jednostavno ne planirate obroke i ne pazite što jedete

Ujutro isplanirate obroke koje ćete pojesti tijekom dana, a onda dođe podne i muči vas glad. Osim toga izmučio vas je i zahtjevan klijent ili težak projekt i jednostavno pokleknete pred zovom brze hrane i dostave. U ovom slučaju najbolej je napraviti popis obroka za cijeli tjedan. Ovo pomaže da lakše pratite što ste i koliko ste pojeli.

Svjetlost i temperatura ureda utječu na vaš apetit

Istraživanja su pokazala da polumračne sobe potiču apetit, a isto vrijedi i za temperaturu, što je ona niža to ste vi gladniji. Dobar trik je izaći na trenutak i udahnuti svježeg zraka. Tako ćete “napuniti baterije”, a ako vam je u uredu hladno, ponesite vestu.

Prekovremeni

Prekovremeni itekako utječu na vašu težinu. Nedostatak slobodnog vremena znači da ćete često preskakati tjelovježbu. Osim toga, vjerojatno je i da ste neispavani ako radite do kasno u noć, a nedostatak sna uzrokuje dispalans hormona, te povećava razine onog koji potiče osjećaj gladi.

Ako nemate vremena za vježbanje, pokušajte hodati što više možete i potrudite se da se dobro naspavate.

Pod pritiskom ste zbog stresa i rokova

Stalna visoka razina stresa na poslu također je razlog debljanja. Stres uzrokuje pojačanjo lučenje hormona kortizola zbog kojeg žudite za šećerom i ugljikohidratima. U ovom slučaju najbitnije je da shvatite da hrana nije prijatelj koji će riješiti sve vaše probleme. Na mnogo načina, pak, možete umanjiti razine stresa, pokušajte s vježbanja disanja i opuštanja.

Izbor: brightside


Komentari