Ovih 7 namirnica pravi su spas za ljetne vrućine: Obožavat ćete ih!

Pixabay

Otkad je ljeto počelo stalno se govori o važnosti dovoljnog unosa tekućine u tijelo, ali često se različito tumači koliko bi točno tekućine bilo dovoljno. Ugledna medicinska ustanova Mayo Clinic na svojim je mrežnim stranicama prenijela preporuku nezavisne znanstveno-stručne ustanove Institute of Medicine prema kojoj je dnevna potreba tekućine za muškarce 3,0 L (oko 13 čaša od oko 2,3-2,4 dL) , a za žene 2,2 L (oko 9 čaša od oko 2,3-2,4 dL). Mnogi tu informaciju prenose nepotpunu pa tvrde da se treba unijeti toliko vode, ali to je zapravo krivo. Navedena preporučena količina obuhvaća svu unesenu količinu tekućine, a to uključuje hranu i sve napitke.

Ako niste ljubitelj stalnog pijuckanja vode, preporučamo vam namirnice koje sadrže znatno više vode u odnosu na neke drugo. Koje su to namirnice, otkriva punkufer.

Svježi krastavci

Čak 90 posto svježih krastavaca čini voda, pa su idealni za svaki dan. Sadrže vlakna i vitamin C, a smanjuju i znojenje. Ubacite ih u svoj dnevni meni, i vrlo brzo ćete uočiti poboljšanja u svojem organizmu.

Umak od rajčica

Kao i krastavci, rajčice također sadrže visoki postotak vode te malo kalorija. Umak od rajčica idealan je za ljetne dane, a možete staviti na razne tjestenine i pizze.

Patlidžan

Ima sve odlike zdrave hrane: mnoštvo vlakana i vode, i malo kalorija. Dodajte ih svojoj ljetnoj prehrani, obavezno.

Tikvice

Ako su rajčice i krastavci prepuni vode, što tek onda reći za tikvice u čijem je sastavu čak 95 posto vode! Uz to dodajte bogatstvo vitamina A i C i kalija, i eto vam odgovora zašto ih treba jesti u velikim količinama.

Lubenica

U njenom sastavu nalazimo 92 posto vode. No, to nipošto nije sve. Kalcij, magnezij, kalij i natrij su sastojci koji ovu namirnicu čine poželjnom i idealnom za vruće dane.

Kruške

Uz sladak, fin i osvježavajuć okus, kruške sadrže i zdrava vlakna i mnoštvo vode. Uglavnom, imaju sve što vam treba da budete u top formi.

Ananas

Čudesno voće! Ne samo da vas neće ostaviti žednima, već će vas zaštititi i od mnogih zdravstvenih problema. Jedite ga s povjerenjem.

Komentari