Ovih 11 fitnes mitova više vam šteti nego što od njih imate koristi

FOTO: Flickr

Gubitak kilograma i svakodnevni treninzi nikako nisu lak posao.

U svijetu fitnesa postoji nekoliko mitova u koje smo, s vremenom, svi povjerovali. I nebitno je sada zašto je tako, nekada jednostavno želimo sami sebi olakšati i uvjeriti se da gubitak kilograma i nije tako težak. Ipak, bitno je da što prije prestanemo vjerovati u ove mitove koji nam više štete nego što od njih imamo koristi.

Prvi mit: Dovoljno je vježbati dva puta tjedno da ostanemo “u formi”

Istina je da vježbanje samo dva puta tjedno neće imati pretjeranog učinka na vaše zdravlje.

“Minimum bi trebao biti tri puta tjedno i tada biste imali strukturirani program vježbanja”, rekao je Shawn Arent, znanstvenik s Rutgers sveučilišta. “Tehnički, trebali bismo svaki dan nešto raditi. Nije bitno što, samo je bitno da se krećemo jer puno sjednja jednostavno kontrira našem treningu”.

Drugi mit: Najbolje je vježbati rano ujutro

Istina je da je najbolje vrijeme za vježbanje ono koje vama paše i koje je idealno da postignete kontinuitet. U prijevodu, najbolje je vježbati uvijek u otprilike isto doba. Ako vam paše večernja tjelovježba, držite se toga. Ukoliko volite trenirati ujutro, nemojte to mijenjati.

Treći mit: Dizanje utega pretvara salo u mišiće

Istina je da jednostavno ne možete pretvoriti salo u mišiće. Radi se o dva različita tkiva, ono masno nalazi se ispod kože, između mišića i oko unutarnjih organa. Mišićno tkivo, pak, dijeli se na tri glavna tipa i nalazi se u cijelom tijelu.

Dizanje utega povećava mišićnu masu, a količina sala može se smanjiti zdravom i uravnoteženom prehranom, koja sadrži povrće, cjelovite žitarice, proteine i zdrave masne kiseline.

Četvrti mit: Slagalice i mozgalice najbolji su trening za mozak

Istina je da je dobar stari fizički trening najbolji za razbijanje moždanih vijuga. Čak dvije najnovije studije pokazale su da aerobne vježbe, odnosno one koje podižu puls i potiču znojenje, imaju drastične i blagotvorne utjecaje na mozak.

“Aerobne vježbe ključne su za vaš mozak i vaše srce”, kažu znanstvenici s Hrvarda.

Peti mit: vježbanje je najbolji način za gubitak kilograma

Istina je da ne možete očekivati gubitak kilograma ako samo vježbate, a hranite se nezdravo. Svaki stručnjak potvrdit će da mršavljenje kreće s drastičnom promjenom prehrane.

“Što se tiče mršavljenja, prehrana ima daleko veću ulogu od samog vježbanja”, govori stručnjak  Philip Stanforth s teksaškog sveučilišta.

Šesti mit: Trbušnjaci su najbolji način za dobivanje ‘pločica’

Istina je da su “plankovi” puno učinkoviti jer, za razliku od trbušnjaka koji ciljaju samo abdominalne mišiće, oni aktiviraju nekoliko grupa mišića. Ukoliko želite pločice i čvrst trbuh potrebno je aktivirati sve te grupe, prednje, stražnje i one na stranama trbuha.

Sedmi mit: Dizanje utega je samo za muškarce

Istina je da je dizanje utega odlična vježba za jačanje mišića i ne ovisi o spolu. Studije pokzuju samo da je žene imaju nižu razinu testosterona zbog čega sporije grade mišiće unatoč dizanju utega, ali grade ih i hormonalne razlike ne bi trebale biti prepreka.

>>> Nadljudska snaga u ženskom tijelu: Magdalena Cvetko je dizačica utega kraj koje bi se mnogi muškarci mogli posramiti

Osmi mit: Potrebna su barem dva tjedna bez treninga da ispadnemo ‘iz forme’

Istina je da se mišićno tkivo, kod većine ljudi, poćne raspadati već unutar tjedan dana bez treninga. Ovo je zapravo vrlo jednostavno, mišići su tu da se koriste, ukoliko oni miruju jednostavno propadaju.

Deveti mit: Trčanje maratona je idealno za gubitak kilograma

Istina je da možete imati koristi od trčanja čak i ako ne pretrčite 8 ili 10 kilometara. Trčanje većom brzinom i jačim tempom, samo pet do 10 minuta dnevno može imati iste utjecaje na vaše zdravlje kao i trčanje na duge pruge, ali slabijim tempom. Istraživanja su potvrdila da oni koji trče sat vremena tjedno, jačim tempom, vide gotovo jednake benefite za zdravlje kao i oni koji trče više od tri sata tjedno.

Deseti mit: Vođenje dnevnika pojedene hrane dobar je način kontoliranja unosa namirnica

Istina je da si popuštamo više nego što bismo trebali čak i kada vodimo detaljan dnevnik unosa hrane i vježbanje.

“Ljudi imaju naviku precjenjivati svoje vrijeme provedeno u treningu, a podcjenjivati količinu hrane koju pojedu. Stalno mislimo da jedemo manje nego što zaista jedemo, ali i da vježbamo više nego što zaista vježbamo”, kažu stručnjaci.

Jedanaesti mit: ‘Sportska’ pića najbolja su za rehidriranje nakon treninga

Istina je da su “sportska” pića većinom šećer i voda. Stručnjaci preporučaju da je najbolje nakon treninga piti vodu, te uz nju pojesti obrok bogat proteinima, koji ubrzavaju oporavak i izgradnju mišića, piše Business Insider. 


Komentari