Ovaj pčelinji proizvod držat će vas zdravima čitave godine: Evo zašto ga morate koristiti!

FOTO: Pčelarstvo Veber

Blagodati prirode svuda su oko nas, a jedna od njih koja nam itekako može pomoći u ublažavanju, odnosno preventivi zdravstvenih tegoba je – propolis.

Kraj cvijetnog peluda i matične mliječi, ovo je jedan od najboljih pčelinjih proizvoda, za kojeg je dokazano kako blagotvorno djeluje na naš organizam. Propolis su poznavali i rabili još i stari Grci, a u propolisu je uz flavonoide pronađeno čak 50 različitih tvari koje aktiviraju biološke centre u organizmu. Osim u medicinse svrhe, koristi se i u kozmetičke svrhe.

Redovitim korištenjem propolisa može se ojčati imunitet, osobe koje ga stalno koriste manje su osjetljive na stres, a preventivno djeluje kod mnogih zdravstvenih problema s kojima se susrećemo.

Ovo se čudo prirode koristi za liječenje upale grla i raznih tegoba respiratornog sustava, a posebnost propolisa je ta što bakterije u organizmu ne stvaraju otpornost na njega i što nema štetnih nuspojava.

Također, propolis uklanja herpes i lišajeva na koži. Mast od propolisa uklanja lišajeve na koži te skraćuje trajanje herpesa na usnicama i na intimnom području.

Uzimanjem propolisa mogu se ublažiti alergijski simptomi, a postoje i naznake da propolis ublažava napadaje astme, što su potvrdila i znanstvena istraživanja.

Propolis usporava rast stanica raka. Naime, u nekim istraživanja propolis je uspješno usporio rast stanica raka jetre, maternice, dojke, kože, debelog crijeva i bubrega.

Također, on ubrzava zacjeljivanje rana i opeklina te sprječava nastanak karijesa.

Propolis bi u svakom slučaju trebali uvesti u svoje svakodnevne rutine, posebice u danima kada nam prijete epidemije prehlade i gripe.


Komentari