Osjećate se naduto? Ove stvari su krivci za to: Evo kako ih prepoznati i spriječiti

Pixabay

Svi se povremeno bore s nadutošću, neugodnim osjećajem u trbuhu. Obično se pojavljuje nakon preobilnog obroka, previše ispijenih piva ili hrane koja ne sjedne dobro na želudac.

Dobra vijest je da je u većini slučajeva to prolazno stanje i može se jednostavno izbjeći. Ključ je naučiti što može uzrokovati nadutost, utvrditi što vama stvara problem i onda prevenirati taj neugodan osjećaj.

Portal Health pobrojio je deset stvari koje su uzrok nadutosti, ali i kako se protiv njih boriti.

1. Prejedanje

“Želudac se rasteže kako bi mogao primiti hranu koju unosite. Mišići se rastežu i to može uzrokovati nadutost”, pojašnjava gastroenterologija Gina Sam.

Prevencija prejedanja nije jednostavna. Ako predugo ne jedete, normalno je da ćete pokušati pojesti sve što je na tanjuru. Dr. Sam savjetuje da jedete redovito manje porcije hrane i pijete puno vode kroz cijeli dan.

2. Hrana koja potiče vjetrove

Neko zeleno povrće kao što su kelj, brokula i kupus potiču stvaranje vjetrova koji vas onda napuhuju. To je slučaj i s mahunarkama, jabukama i previše slanom ili slatkom hranom.

Ne morate nužno izbaciti te namirnice iz prehrane, ali ih je potrebno konzumirati u manjim količinama ili obratiti pozornost na njihovu pripremu.

“Povrće kuhano na pari ima mekša vlakna I tijelo će ga lakše probaviti”, kaže dr. Cynthia Sass koja se specijalizirala za nutricionizam.

3. Gutanje zraka

Kad žvačete hranu, gutate i zrak. Ako žurite s obrokom, progutat ćete više zraka što će učiniti vaš trbuh nadutim.

Dr. Sam preporučuje da jedete polako i izbjegavate napitke s mjehurićima.

4. Intolerancija na laktozu

Ako nakon obroka popijete šalicu mlijeka i odjednom osjetite nelagodu u želucu, možda ste intolerantni na laktozu. Kirurg Michael Nusbaum preporučuje da posjetite liječnika i, ako vam postavi takvu dijagnozu, kupujete bezmliječne proizvode. Na tržištu je danas moguće pronaći brojne proizvode koji su zamjena za kravlje mlijeko poput sojinog i bademovog mlijeka.

5. Intolerancija na šećer

Mnogi ljudi razvijaju intoleranciju na šećer. On se nalazi i u kupusu, brokuli i šparogama, a takva dijagnoza može uzrokovati nadutost. Otkrijte što vam uzrokuje problem i izbjegavajte tu hranu ako ste na nju preosjetljivi.

6. Celijakija

Za ljude s celijakijom, bezglutenska hrana nije trend, već svakodnevica. Riječ je o najčešćoj kroničnoj gastroenterološkoj bolesti koja, između ostalog, uzrokuje nadutost, povraćanje, gubitak kilograma, bol u zglobovima i ustima. Ako konzumirate hranu s glutenom, a bolujete od celijakije, vrlo vjerojatno ćete iskusiti neke od navedenih simptoma.

7. Alergija na hranu

Neki obožavaju morske plodove i kikiriki, a drugi mogu završiti u bolnici ako ih konzumiraju. Riječ je o najčešćim alergenima među hranom.

“Ako ste alergični na hranu, možete iskusiti simptome poput problema s disanjem, suhog grla i oticanja, kašlja, ali i nadutosti”, ističe dr. Sass.

Ako sumnjate u alergiju na hranu, podvrgnite se alergološkom testiranju i otkrijte na koje alergene reagirate.

8. Zatvor

Kad vaša prehrana ne sadrži cjelovite žitarice i povrće, uzrok nadutosti može biti zatvor.

“Stolica se nakuplja u crijevima, a zbog nemogućnosti protoka zraka i nakupljenih plinova, dolazi do nadutosti”, pojašnjava dr. Sam.

Najbolja prevencija zatvora je ispijanje osam šalica vode u danu te konzumacija barem 25 do 30 grama vlakana svakoga dana, kao i tjelovježba.

9. Previše alkoholnih i gaziranih pića

Alkohol može iritirati gastrointestinalni trakt i dovesti do nadutosti. Ista stvar je i s gaziranim pićima. Zato je najbolje ne pretjerivati s takvim tekućinama.

10. PMS

Nadutost nije uvijek povezana s hranom. Ponekad je uzrokuju hormonalne promjene.

“Većina žena je naduta tjedan do dva dana prije menstruacije zbog promjena razina hormona”, tvrdi ginekologinja dr. Sherry Ross.

Ako upravo tim danima osjećate da vam je trbuh napuhnut, krivite PMS (predmenstrualno stanje). Drugi simptomi PMS-a su umor, želja za određenom hranom i debljanje.

“Svi ti simptomi će nestati kad završi menstrualni ciklus, ali u ublažavanju simptoma može pomoći prehrana bogata vitaminima E i D, magnezijem te omega-3 masnim kiselinama”, dodaje dr. Ross te preporučuje da u prehranu uvrstite više prirodnih diuretika kao što su celer, krastavci, lubenica, rajčice, šparoge i zelena salata, piše Index.


Komentari