Opasnost u Zagrebu: Koliko puta ste se susreli sa ‘zagrebačkim kamikazama’?

Foto: Mapiranje Trešnjevke

Spremni ugroziti i sebe i druge

Stara poslovica kaže: sto ljudi, sto čudi. Ipak, neki se mogu svrstati u određenu skupinu zbog koje su prepoznatljivo ‘lice’ grada. U okrilju noći ili pak usred bijela dana, bez ikakve signalizacije, čekaju kako bi pretrčali Aveniju Dubrovnik, Vukovarsku ili Slavonsku aveniju.

‘Zagrebačke kamikaze’ su osobe koje ugrožavaju sebe i vozače, te ostale sudionike u prometu. Vjerojatno je već svima jasno da se radi o osobama čiji je glavni sport prelazak ceste preko 3 trake.

Unatoč raznim pothodnicima i zebrama, spremni su radije zbog par minuta ugroziti sebe i vozače. Veliki broja vozača svjestan je ovog problema te se nemali broj puta dogodilo da stradaju i vozači i putnici. Najčešće je riječ osobama starije životne dobi, no ovakve egzibicije izvode i mlađe generacije. Samo je pitanje dana kada će ponovno netko izgubiti život unatoč upozorenjima.

[box type=”warning” align=”” class=”” width=””]Prekršajem pješaka smatra kada prilikom prelaska kolnika ne koristi obilježeni pješački prijelaz i kada ne poštuje semafor. Ako policajac ulovi pješaka u prekršaju, na licu mjesta naplaćuje mu kaznu od 300 kuna.[/box]

Kažnjavanje ovakvih osoba vrlo je rijetko, ali nepažnja, posebice u kasnim večernjim satima, može koštati nečiji život. Birajz između dva scenarija: skratiti put za 10 sekundi ili skratiti vlastiti život zbog žurbe i pothvata koji ide u rang s “kamikazama”. Ovakvo ponašanje pješaka treba se svesti na najmanju moguću mjeru.

Budite oprezni u prometu. Bolje da zakasnite nego da riskirate svoj i tuđi život.

[box type=”note” align=”” class=”” width=””]Policija upozorava:

Za prijelaz preko kolnika koristi obilježeni pješački prijelaz ili pothodnike.

Na raskrižjima na kojima prometom upravlja policajac ili semafor, prelazi kolnik samo onda kada ti je to znakom policajca ili svjetlom semafora dopušteno.

Posebno pazi kada ulaziš ili izlaziš iz vozila javnog prijevoza.

Ne trči preko kolnika, ne istrčavaj naglo iza ili ispred autobusa ili tramvaja.

Imaj na umu da nepoštivanjem prometnih propisa ne ugrožavaš samo sebe već i sve druge sudionike u prometu.

Svojim postupcima ne dovodi ostale sudionike u prometu u dvojbu.[/box]


Komentari