Odjeća koju ste upravo izvadili iz perilice smrdi? Evo kako ćete se riješiti toga

Pixabay

Sigurno vam se mnogo puta dogodilo da ste zaboravili na opranu odjeću u perilici rublja pa ste jako zažalili kada ste je izvadili, a ona ima neugodniji miris nego kad ste ju ubacili u perilicu. No takva pojava ne iznenađuje nikoga, ali ono što mnoge iznenadi je kada opranu odjeću izvadite odmah iz perilice, a ona umjesto da zanosno miriši – omamljujuće smrdi!

Uzalud je ponavljati pranje na različitim programima jer je to najvjerojatnije posljedica ostataka prljavštine unutar perilice. Jedan od načina kako se nakupi prljavština koja se ne da tako lako van je predugo ostavljanje rublja u perilici uslijed čega se razmnožavaju razne gljivice, plijesni, bakterije i slično.

Isto tako, ako u perilicu stavljate previše deterdženta, može se lako dogoditi da se neće sav otopiti te će se u utorima bubnja i na gumi zadržati ostaci deterdženta, što je također dobra podloga za bakterije i gljivice.

Bez obzira na to koji razlog bio, bilo bi dobro da barem jednom u dva tjedna očistite svoju perilicu na način da je praznu uključite na program pranja s najvišom temperaturom, a u bubanj stavite malo sode bikarbone i jabučnog octa da se “izvuku” mirisi i očisti bubanj od gljivica i bakterija. I prilikom pranja rublja vrijedi ona: manje je više!, stoga nemojte pretjerivati s količinom deterdženta i omekšivača jer to nije jamstvo da će odjeća biti bolje oprana, može zapravo imati sasvim suprotan efekt, piše Večernji.

Nije loše dodati jabučni ocat u svako pranje kako biste preventivno riješili neugodan miris, a ako se brinete zbog mirisa jabučnog octa, rješenje za to leži u eteričnim uljima. Samo par kapi bit će dovoljno da odjeća prekrasno miriše. Toje ujedno i način pravljenja vlastitog omekšivača, što u prijevodu znaći da ne trebate kupovne omekšivače.


Komentari