Od propuha do hladnog betona i rakije: Životne mudrosti koje smo naučili od naših baka

Naše druge majke.

Naše su bake pune životnih mudrosti koje su stekle kroz svoj život. Neke od njih prenose se s koljena na koljeno i već se generacijama provlače kroz naše društvo. Propuh, hladni beton, goli bubrezi ili misteriozna izlječenja rakijom, samo su neki od poznatih savjeta naših baka.

Bile one istinite ili ne, neke od njih često znamo i poslušati. Dapače, dio njih je istina dok su neke potpuno praznovjerje. Kako bilo, naše su bake glavne zvijezde u našim obiteljima. U njihovu čast donosimo vam neke od najčešćih savjeta naših baka.

Ne sjedi na hladnom betonu (usred ljeta)

Hladan beton strah je i trepet svake bake. Naravno da nije zdravo sjediti na hladnom betonu, ali za bake je beton uvijek hladan. Čak i onda kada ga sunce ugrije toliko da gotovo možete dobiti opekline. “Hladan beton” izvor je svih zaraza, upala i loših ocjena u školi.

Treba hodati bos jer je to zdravo

Iako je sjedenje na betonu izrazito opasno, na njemu svakako možete hodati bosi. Ovaj bakin savjet podržava veliki broj stručnjaka, posebno kod osoba sa spuštenim stopalima. Hodanje bez obuće vrlo je zabavno i ugodno za stopala, pogotovo kada hodate bosi po travi.

Propuh je zlo

Prema svakoj baki, propuh je odgovoran za sve, od bolova u mišićima, glavobolja i prehlada do infekcija ili čak upala u mozgu. Propuh vas doslovno može ubiti. Boli vas glava? Ne možete zaspati? Nema apetita? Opet ste pali ispit? Problem je u, pogađate, propuhu.

Ipak, stručnjaci još nisu potvrdili da vas propuh može ubiti.

Možeš dobiti upalu mozga od mokre kose

Mokra kosa i propuh su ubojita kombinacija svake bake. Kosu se uvijek mora posušiti ili se omotati svim ručnicima u kući. Ne smijete iz kuće izaći sljedeća dva dana ako ste prali kosu.

Također, neke bake tvrde da ako vam vlas mokre kose “odleti” u vjetar, možete očekivati jaku glavobolju.

Pokrij bubrege

Jedan od rijetkih bakinih savjeta koji je stvarno istinit. Nepokriveni bubrezi na niskim temperaturama mogu stvarno uzrokovati različite probleme s mokraćnim sustavom i jajnicima. Bravo bake!

Naravno, to vrijedi i za vruće dane jer bubrezi ne biraju vrijeme, mjesto, a ni temperature.

Rakija je lijek za sve

Ako te boli glava, koristi oblog od rakije.

Ako te pak boli želudac, obavezno popij koju čašicu.

Ako te boli duša, popij još jednu čašicu rakije.

Za svaku bolest, rakija je lijek. Mnogi potvrđuju da je ovaj savjet svake bake istinit, te da rakija stvarno pozitivno djeluje na naše zdravlje.

Biljke umjesto lijekova

Bake će za svaki problem imati rješenje, posebice što se tiče zdravlja, pa uvijek imaju odlične preporuke i tajne. Naravno, u to su uključeni razni čajevi i biljke, od ružmarina, koprive, gaveza pa sve do nevenovih masti kojima će izliječiti svaku bolest ovoga svijeta, bez da svoj organizam trujete ranim lijekovima. A tko će biti u pravu ako ne naša mudra baka?

Dijete, gladan si

Svakoj baki najgore je kada dođeš premršav. Hvala Bogu, za baku si uvijek premršav. Iako misliš da si sit, baka zna da si sigurno gladan iako toga još nisi ni svjestan. Dok pokušavaš svim silama progutati zadnju punjenu papriku, baka ti na tanjur stavlja još jednu.

Bakin frižider uvijek je pun, a ako i nije, još uvijek će za vas pripremiti pravu gozbu.

Ako gledaš ‘ukriž’, ostat’ će ti oči

Svi smo se kao mali voljeli glupirati i gledati ukoso. Za bake, to je prva stvar koju nikako ne smiješ raditi. Sva sreća da nisu u pravu, jer bi danas svi gledali u svoj nos.

Bacanje vode za sretan put

Neke bake odmaknule su se od starinskih običaja i vjerovanja, pa su se priklonile moderniziranom svijetu pod utjecajem turskih sapunica. Tako neke bake natoče čašu vode i prolijevaju ju kada se netko pozdravi i ode, tvrdeći da Turci to smatraju “potezom za sretan put”.

Vjeruju u značenje snova

Većina baka ne uzima snove zdravo za gotovo, upravo suprotno. Kadgod bake sanjaju “mutnu vodu”, obavezno će vas nazvati da vam uspaničeno poruče da se morate jako paziti. Bake ili znaju značenje određenih snova od svojih majki i baka ili pak u nekom skrivenom kutku čuvaju neku staru sanjaricu.

Pamet u glavu

Bake, koliko god nas vole, svjesne su toga da smo mladi, djelomice još uvijek prilično djetinjasti, da nije svaki naš potez previše mudar, da činimo greške i da tek učimo živjeti. No, uvijek će nas zagrliti, poljubiti nas u čelo, uputiti nam drag pogled i poručiti nam: “Pamet u glavu!” uz topao osmijeh.


Komentari