Obožavate pjevati pod tušem? Više vam ne mora biti neugodno zbog toga, jer vam ova navika uvelike pomaže, evo i kako!

Jedan od najpoznatijih istraživača u polju glazbe i aspektima pjevanja, dr. Graham Welch, došao je do izuzetno zanimljivih saznanja nakon proučavanja navedenog područja gotovo tri desetljeća.

Jedan od bitnijih savjeta nastalog kao rezultat istraživanja dr. Welcha jest da pjevate dok tuširate jer ćete imati mnogobrojne zdravstvene koristi. Naime, upravo pjevanje potiče duboko disanje i samim time poboljšava dotok kisika u krvotok, što pozitivno utječe na cirkulaciju i rad mišićnih grupa gornjeg dijela tijela. Kada je riječ o mentalnom zdravlju, pjevanje vodi do smanjenja razine stresa preko endokrinog sustava čije lučenje proizvodi hormone, u ovom slučaju serotonin (hormon sreće).

Jeste li se ikada pitali zašto pjevamo baš pod tušem, a ne dok primjerice češljamo kosu u kupaonici?

Osjećaj sigurnosti i opuštenosti glavni su razlozi. Tuš kabina je malih dimenzija zbog čega  naš glas zvuči kvalitetnije i bogatije nego što uistinu jest. Također, voda koja teče niz tijelo, toplina, para i ugodni mirisi nas potpuno opuštaju, naročito ako smo vrijeme prije tuširanja proveli na hladnoći. Isto tako, pločice su još jedan od razloga zašto ne pjevamo van tuša. Dok se tuširamo naš glas se odbija u malom prostoru i nastaje jeka, a mi sami sebi zvučimo bolje nego inače jer upravo tuš pojačava ‘basove’ našega glasa.

Vrijeme tuširanje je obično doba dana kada smo potpuno sami, a ta količina ugodnosti rezultira srećom, a samim time i pjevanjem. Upravo pjevanjem zaboravljamo na svakodnevne probleme i jačamo sampouzdanje.

Ako mislite da ste stari za pjevanje omiljenog hita pod tušem, upravo suprotno! Na ispitanicima treće dobi sa smetnjama u kardiovaskularnom i respiratornom sustavu je provedeno istraživanje u kojem su imali zadatak da otpjevaju tri pjesme pod tušem, nakon čega im je uzet uzorak krvi i sline. Rezultati su bili zapanjujući. Smanjenje pulsa i razine kortizola, samo su neki od pozitivnih stvari, a ono što je također itekako važno jest poboljšanje općeg raspoloženja među ispitanicima.

Stoga, bez obzira na to počinje li ili završava vaš dan tuširanjem, pjevajte!

 

 


Komentari