NEPODNOŠLJIVI SUSJEDI? Evo što poduzeti prije nego što pozovete policiju

The Huffington Post

Bučni i neobzirni susjedi nisu rijetkost ni u jednom naselju.

Iz Udruge suvlasnika i stanara grada Karlovca stižu savjeti koji bi vam mogli pomoći ako imate “susjede iz pakla”. Ove smjernice svakako su primjenjive u kojem god gradu ili naselju se nalazite, a zvanje policije ne mora biti vaš prvi potez kada se “obračunavate” s nepodnošljivim susjedima.

Problem su često djeca i kućni ljubimci

Žrtve su uglavnom ljudi u čijem susjedstvu žive i “dinamičniji stanari”, a često im probleme stvaraju i djeca koja se igraju, skaču, bacaju igračke i vrište.

“Ako je ispod tog stana obitelj koja živi ‘mirnim životom’ vrlo brzo se izgubi strpljenje i zamoli susjed da ograniči svoje dinamično ponašanje barem u određene dijelove dana. U manjem broju slučajeva do uznemiravanja dolazi uslijed sviranja ili slušanja preglasne glazbe. Evidentirani su i slučajevi zvukova koji su rezultat hodanja u obući sa krutim potpeticama ili štiklama. Buka nastaje i prilikom adaptacije ili nekih drugih oblika djelatnosti u stanovima”, rekao je predsjednik Udruge Alen Kristović na web stranici Regionalne organizacije zaštite potrošača (ROZP).

Stanari često imaju problema i s ljubimcina, a najčešće se žale na pse. Kristović je napomenuo da o takvim problemima treba razgovarati sa susjedima i pokušati pronaći rješenje koje će ići na korist obje strane. Ipak, treba biti staložen i oprezan, posebno kada su u pitanju djeca.

“Ograničavanje u ponašanju mogu doživljavati kao stres sa posljedicama koje mogu ostaviti traga za cijeli život. Zato preporučamo roditeljima da pokušaju pronaći adekvatne prostirke ili tepihe i postave ih u prostrije gdje se djeca igraju kako bi se amortizirali neželjeni zvukovi. Glazba i sviranje instrumenata su već oblici ponašanja koji se uglavnom mogu kontrolirati. Uznemiravanje se najčešće javlja od strane mlađih osoba tinejdžera. Uz pravilan pristup i sve se može riješiti”, navode u Udruzi.

Ponekad je i molba dovoljna

Ako je, primjerice, problem obuća u kojoj susjedi iznad vas “stupaju” ponekad je molba dovoljna.

Upotreba alata i drugih sredstava prilikom adaptacija ili neke vrste zahvata za rekonstrukcije u stanovima neizbježna je. Tada je normalno da će doći do buke, no izvođači radova tada se moraju držati odluke o kućnom redu.  

Što ako nema razumijevanja i dogovora?

Ponekad se susjedi jednostavno međusobno ne razumiju i od molbi nema nikakvog učinka.

“Ako oblici uznemiravanja imaju obilježja narušavanja javnog reda i mira, potrebno je obavijestiti policiju.  Oni će utvrdtiti postojanje prekršaja nadležnom sudu dostaviti izvješće (prijavu). Međutim u najvećem broju slučajeva policija ne može utvrditi činjenice koje su dovoljne za pokretanje prekršajnoj postupka.

Svi oblici uznemiravanja prestanu dok se vidi dolazak policije i ostaje riječ oštećenog bez mogućnosti dokazivanja. Uglavnom sve ostane na opomenama i upozorenjima. Zato je najbolje imati svjedoke događanja koji daju izjave što sud može uvažiti i donijeti pozitivno riješenje.

Ako se usprkos svim poduzetim mjerama ne spriječi neželjeno ponašanje i čak se stanje pogorša, oštećenima preostaje pokretanje postupka pred nadležnim sudom. Sudu je potrebno dostaviti materijalne dokaze ili navesti svjedoke .

Mogu se koristiti i podatci o intervencijama policije”, dodao je Kristović.


Komentari