Ne propustite pogledati najsjajniji Mjesec u godini: Upravo se pojavio na zagrebačkom nebu

FOTO: Screenshot/Twitter

Danas se Mjesec vratio na nebo u punom sjaju. Poznat kao Snježni ili Gladni Mjesec, danas je najsjajniji u godini, i to zato što se jutros približio Zemlji na samo 356,761 kilometara.

Toliko blizu nam neće biti do 2026. godine, procijenili su NASA-ini znanstvenici. Mjesec u Zagrebu izlazi u 17.17 sati pa nemojte propustiti pogledati.

Znanstvenici procjenjuju da će današnji Mjesec biti 14 do 30 posto svjetliji nego inače.

Snježni mjesec nema nikakvo posebno značenje kao astronomski, nego se obilježava kao astrološki pojam, koji je 1979. godine skovao američki astrolog Richard Nolle. Njegov tehnički naziv je “perigej-syzygy sustava Zemlja-Mjesec-Sunce”, no u narodu se i prije toga uvriježio naziv ‘snježni’, budući da se povezuje sa zimom. Naime, slavila su ga još indijanska plemena, koja su lunarni ciklus koristila za obilježavanje sezonskih promjena i radova, pa je zanimljivo da je kao jedan od njegovih naziva u to vrijeme zabilježen i ‘Gladni mjesec’.

Pretpostavlja se da je razlog tome to što su u ovo vrijeme zime još bile jake, s dosta snijega, je lov bio otežan, a zemlja još nije davala plodove, pa je to bilo vrijeme kad je bilo teško doći do hrane, piše 24sata.


Komentari