NASILJE POD KRINKOM TOLERANCIJE: ‘Jednostavno ‘ubijte’ svakog tko se ne slaže s vama!’ (FOTO)

delfi.lt

Tolerancija je vrlo izražena sve do onog trenutka kada ju treba i upotrijebiti.

Na jednom vjerskom fakultetu, u jednom malom gradiću, predavao je profesor, za potrebe priče nazovimo ga Stjepan. Profesor Stjepan imao je divan pristup prema studentima. Za razliku od većine profesora, prof. Stjepana je doista zanimalo što studenti misle i koji je njihov stav. Bio je doista blag, susretljiv i imao je iznimnu količinu znanja, upravo fascinantnu. Svoje znanje svakodnevno je dijelio studentima, prostirući pred njih najsjajnije bisere koje je imao.

Spektar interesa bile su mu druge religije, a posebice islam. Pokušavao je Stjepan svojim studentima približiti te druge religije, vjerujući da je pravo bogatstvo poznavati ih pobliže. Njegova rečenica bila je- “Od drugih religija moramo uzeti ono najbolje, te najbolje od svoje religije pružiti njima.

No, prof. Stjepan nije znao kome govori i pred koga baca svoje bisere. Neugodno ga je iznenadila peticija pokrenuta protiv njega. Naime, peticiju su pokrenuli upravo njegovi studenti, optuživši ga za krivovjerje. Izvukli su iz konteksta njegove rečenice te uputili nadležnima zahtjev za njegovo micanje s fakulteta.

Profesor Stjepan žrtva je “vjerske tolerancije”. Stjepan danas nije toliko pristupačan prema studentima. Stjepana je strah i mora paziti što govori.

europazasve.eu
europazasve.eu

Liberalna (ne)tolerancija

U jednoj maloj zemlji živjela je vrhunska sportašica. Za svoju zemlju osvojila je najveća odličja, svrstavši se u sam sportski vrh. Za potrebe priče nazovimo ju Maja. Maji se zaredalo nekoliko ozljeda, no unatoč njima, nije odustajala. Grčevito se dražala sportskog vrha, prezentirajući svoju malu zemlju na najbolji mogući način. Maja je svoju utjehu našla u vjeri i o tome progovorila javno. Na Maju su se sasule uvrede njenih zemalja. Maji se zamjeralo što o svojoj vjeri progovara javno. Od kud joj pravo? Internetski linč ekspresno je pokrenut jer je bilo toliko neistomišljenika koji su svoje neslaganje i neodobravanje iskazali- uvredama, osudama i ismijavanjem. Maju su zbog njene vjere ismijavali te su ismijavali njenu vjeru- sve ono što je Maji sveto.

Maja je žrtva “liberalne tolerancije”. Maja o svojoj vjeri ne smije progovarati. Ukoliko progovori mora biti spremna na pljuvanje neistomišljenika. To pljuvanje oni nazivaju kritikom.

Mržnja velikih domoljuba i licemjerje ljevičara

U malom gradu kadetska vaterpolska ekipa susjedne zemlje došla je na jedno natjecanje. Ova djeca, sportaši, došli su s ciljem da odigraju utakmicu na kadetskom natjecanju, obiđu grad te se vrate doma. No, nisu računali na velike “domoljube”. Djeca su napadnuta, pretučena te su zadobila lakše tjelesne ozljede. Napadači su klince od 15 godina napali s bokserima i šipkama, a povod je bio grb sportskog kluba koji se dotičnim “domoljubima” nije svidio.

Ova djeca žrtve su “domoljubne tolerancije”. Za njih voljeti svoje znači ne tolerirati posjetitelje iz susjedne zemlje. Ti posjetitelji ogromna su prijetnja njihovoj domovini.

Mala zemlja dobila je novog ministra. Ministra svijetonazorskog pogleda s kojim se ne slažu mnogi. No, svjetonazor treba prihvaćati samo kad su u pitanju ti mnogi. Ako je u pitanju svjetonazor drugačiji od njihovog, treba ga linčevati. Na ministra su se obrušile sve ljevičarske udruge, iznimno tolerantne ljevičarske udruge koje su se osjetile ugroženima. Pripadnici istih tih udruga javno veličaju jednog diktatora, a osuđuju veličanje drugog. Potonje treba zakonom zabraniti, kazniti, a veličanje diktatora kojemu su naklonjene ove udruge treba prihvatiti, odobravati, glorificirati… Pa je tako dotični ministar bivao rastrgan, kamenovan, izložen agresivnim napadima i medijskoj propagandi kakvom bi se ponosio i sam Goebbles.

Ministar je bio žrtva “ljevičarske tolerancije”. Tolerancije koja se bori za jednakost, za ljudska prava, a istodobno veliča diktatora koji je ista ta prava oduzimao bez treptaja. Totalitarne režime treba osuditi, ukoliko nije u pitanju totalitarni režim koji se njima sviđa.

Dobrodošli u malu zemlju Hrvatsku. Zemlju apsurda i iznimne tolerancije- do jedne točke. Ta točka se nalazi na mjestu gdje počinje tolerancija prema drugom, prema drugačijem od sebe.

Photo: Goran Jakus/PIXSELL
Photo: Goran Jakus/PIXSELL

Vjernici puni osuda, a liberali – (gle čuda) ISTO!

Svi vi veliki vjernici,  zapitajte se što znači katolička vjera. Je li katoličanstvo puna usta molitve dok istodobno napadate svakog tko nije tradicionalist?! Je li katoličanstvo osuđivanje drugih religija i njihovih pripadnika, pa čak i onih koji gaje simpatije prema istima? Svi vi, veliki tradicionalni katolici krenite prvo od sebe, na tom polju imate prostora za rad. Rad na uvažavanju drugih, bez obzira kojoj kulturi i religiji pripadao. Dok tu ne napravite pomak, kutija u kojoj ste zatvoreni naziva se “ekstremizam”!

Vi koji se dičite liberalnim pogledima na svijet te stvarate monopol nad pojmom “tolerancija”, zapitajte se! Zahtijevate toleranciju od drugih, a tolerancije za druge nemate ni u kojem pogledu. Počnite tolerirati neistomišljenike, krenite od sebe, a onda će vaša kritika možda i imati smisla. I ne, internetsko nasilje nije kritiziranje nečijeg mišljenja. Ono je samo- nasilje! Nasilje koje sprovodite nad svime i svakim tko se ne uklapa u vašu usku kutiju izlizanih fraza. Dok su vam usta puna tolerancije koju ne razumijete!

Krenite od sebe

Domoljubi, ljubav prema domovini ne iskazuje se netolerancijom i agresijom. Svakim takvim činom domovina vam se crveni od srama. Voli svoje, poštuj tuđe. Nema “ali” i nema nastavka. Primitivizmom, nasiljem i netolerantnošću, svoju malu zemlju gurate u ponor. Istu tu zemlju kojom se busate u prsa gazeći po glavi susjedu koji vas, u ovom slučaju, ničim nije ugrozio. Takvim ponašanjem isti ste kao oni protiv čijih se duhova iz prošlosti borite. Domovini pljujete u lice, iskorištavajući prekrasan pojam domoljublja koji pokušavate zadržati samo za sebe, nultom tolerancijom. Otkrit ću vam tajnu- to nije hrvatstvo, a još manje domoljublje, to je obični primitivizam!

Ljevičari, veliki borci za jednakost, za čovjeka, zbog čega ta jednakost vrijedi samo i isključivo za vas? Hoćete li ostale, s kojima se ne slažete poslati na Goli otok, ubiti pod okriljem noći, baš poput diktatora kojemu se divite? Je li to tajna vaše tolerancije? Selektivno, jednu ćemo diktaturu osuditi, druga vam paše pa ćemo ju glorificirati i primjeniti na vaše neistomišljenike. Izađite iz svojih bunkera jednoumlja i  pogledajte ljude u oči. Svaka diktatura za sobom je ostavila rijeke krvi, svaki totalitarni režim se u 21. stoljeću mora osuditi ma kako se on nazivao.

[box type=”success” align=”” class=”” width=””]Dobrodošli u demokraciju! Demokracija znači i tolerancija. Ne samo za ono što nam je blisko i simpatično, nego i za ono manje simpatično. Naučite se živjeti s tim. [/box]

Ukoliko nismo u stanju primjeniti toleranciju, bilo bi lijepo da se prestanemo kititi s njom. Bar dok se ne naučimo što znači tolerirati. Tolerancija nije niti medijska propaganda, niti verbalno, fizičko ili internetsko nasilje.

Ako želite tolerantnu zemlju, krenite od sebe. Jer ovo u čemu sada živimo nije tolerantna zemlja, nego zemlja izmučena osudama, napadima i primitivizmom- koji čuči u svakome od nas i čeka trenutak kada će pod krinkom tolerancije isplivati na vidjelo.

>>> IGRATE ZA PLAVI ILI CRVENI TIM ili – jeste li primitivac ili bolesnik?

 


Komentari