NAPRAVITE SAMI I UŠTEDITE: Donosimo recepte za sredstva koja u tren oka odmašćuju štednjak

http://commonsensehome.com/

Najbolji saveznici u čišćenju su ocat, limunov sok i soda bikarbona.

Štednjak je kućanski aparat koji je stalno u pogonu i nemoguće je da se ne zaprlja. Mrlje na njemu često su masne i tvrdokorne i teško ih je očistiti. Zbog toga samo pronašli recept za sredstvo koje možete napraviti sami.

Domaće otopine za čišćenje i odmašćivanje sačuvat će vam novac jer se radi o puno jeftinijoj varijanti od kupovne.

POTREBNO ZA OTOPINU ZA RIBANJE:

  • sol
  • soda bikarbona
  • voda

Sa štednjaka prvo maknite rešetku, pripazite da bude hladna, da se ne opečete. Nju natopite smjesom gore navedenih sastojaka koju ćete napraviti od jednakih količina soli, sode bikarbone i vode. Zatim uzmite spužvicu i oribajte prljavštinu s rešetaka.

Na isti način možete očistiti i ringove te ostatak štednjaka. Jedino na što morate paziti su dovodi plina, da in ne začepite smjesom.

POTREBNO ZA OTOPINU ZA ODMAŠĆIVANJE

  • kora agruma ( može biti limunova ili narančina)
  • ocat
  • voda

Za pripravak ovog sredstva trebat će vam ipak nešto više vremena, ali barem tako možete unaprijed planirati čišćenje.

Za početak koru limuna ili naranče stavite u staklenu teglu(dobro ju napunite), preko toga prelijte octa koliko stane da vam se ne prolije. To dobro zatvorite i ostavite da odstoji dva tjedna. Kada prođe taj period iz otopine izbacite kore, a tekućinu pomiješajte s jednakom količine vode. To prelijte u bocu sa špricom kako biste mogli sredstvo koristiti kao sprej.

Vaša otopina je spremna sada ju samo pošpricajte po masnim djelovima štednjaka i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Nakon toga sve prebrišite i vaš štednjak će biti kao nov.


Komentari