NAPADNUTI ‘MOLITELJI’ ODGOVARAJU NA NAJVEĆU KONTROVERZU: Zašto žrtve silovanja ne trebaju abortirati (FOTO)

40 dana za život - Zagreb

Mediji su im prišili nadimak “molitelji”, a mi otkrivamo njihovu stranu priče.

Vedran Politeo, voditelj ZG tima “40 dana za život” odgovorio je na medijsku hajku o molitvama ispred bolnice. Ponudio je i odgovore na osjetljive teme i otkrio zašto je njima važan baš svaki život.

Pobačaj je dugo godina u našoj zemlji bio tema koja se izbjegava, a u posljednje smo vrijeme svjedoci kako mediji one koji se protive tom činu nazivaju svakojakim imenima.

Ovih se dana zbog molitvi ispred bolnica razvila poprilična medijska hajka. Kako to komentirate?

-Mislim da je pravo na život tema koja zaslužuje popuniti medijski prostor. Osim što imamo pravo „sebe ostvariti“, imamo i dužnost kao civilizirano društvo brinuti i za ostale članove društva, posebno za one koji se nisu u mogućnosti sami obraniti. Tema pobačaja je godinama bila tabu tema hrvatskog društva i o tome se nije govorilo, to se potiskivalo i skrivalo, informacije o pobačaju su teško bile dostupne i narod je općenito bio dezinformiran. Tako da je, na kraju krajeva, dobro što se o ovom temi napokon razgovara i javno.

20161007_085656


Što postižete molitvom? Jeste li, konkretno, u Zagrebu uspjeli u svom naumu borbe za život?

Molitva je razgovor s Bogom i utjecanje Njemu da u svojoj svemoći promjeni i dotakne srca ljudi. Gospodin Bog nam je dao slobodnu volju i dao nam je smjernice kako možemo živjeti slobodno. Uspjeh je relativan pojam, zbog jedne obraćene duše koja se vratila Bogu raduje se Nebo. Jedan spašen život više je jedna buduća liječnica, čistačica, sestra, možda buduća premijerka, susjeda, majka…

[box type=”success” align=”” class=”” width=””]”Od početka djelovanja u Hrvatskoj znamo za 37 spašenih života – to je jedan i pol razredni odjel djece!”[/box]

“Pravo na život je osnovno ljudsko pravo”

O ovoj osjetljivoj temi brojni mediji su zauzeli stav kako je abortus pravo žene. Pitali smo i njih kako to komentiraju.

-Važno je naglasiti da je osnovno ljudsko pravo – pravo na život. Ako se složimo, a to smo učili i iz biologije u osnovnoj školi, da život počinje začećem, onda nam cilj mora biti braniti život. Pravo na život mora biti jednako za sve ljude, od začeća do prirodne smrti. To ne znači da majkama ne treba pomoći, upravo suprotno, treba i upravo to i radimo. Naša sloboda prestaje tamo gdje naša šaka dotiče tuđi nos. Isto je tako i s time da nemamo pravo tuđi život oduzeti u bilo kojem njegovom stadiju.

velika-gorica-za-zivot
Velika Gorica – Za život

Inicijativa ženama pomaže financijski, duhovno i oko čuvanja djece

Morali smo ih pitati i kako oni pomažu ženama koje su ipak odlučile roditi. Otkrili su nam na koje im sve načine pružaju potporu.

-Prvo moram reći da je predivan osjećaj primiti to maleno djetešce u ruke i pogledati u te malene oči pune života, predivno je vidjeti majku kako ga grli i kako je sretna što je njezina najveća trauma i trenutak najveće nesigurnosti kad je bila odbačena ipak završio sretno i što sad pored sebe ima to dijete.

Ženama koje su odlučile roditi, a imaju financijskih poteškoća Inicijativa 40 dana za život pomaže financijski.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Postoji i tako zvani poslužiteljski tim koji koordinira mnoge dobre ljude velikog srca koji su svoje talente odlučili staviti na raspolaganje Inicijativi za pomoć tim majkama tako da imamo frizere, masažere, pedikere, razne majstore, učitelje pjevanja, sviranja itd. koji onda svoje vrijeme daruju da bi pomogli našim majkama da se osjećaju dobro i radosno. Naravno, osim materijalne pomoći tu su druženja i duhovna pomoć, pomoć pri pronalasku posla i školovanja te pomoć oko čuvanja djece. [/box]

Mnogi u obranu abortusa spominju slučajeve silovanja

-Silovanje je stravičan zločin i treba ga osuditi i kazniti. To je čin koji nanosi teške psihičke traume i rane ženama i zaista sam mišljenja da bi cijelo društvo trebalo poraditi na načinu kako pružiti pomoć tim ženama. Mislim da bi trebalo biti više savjetovališta koja bi pružila pomoć ženi, žrtvi silovanja da zaliječi svoje rane. Svaki pobačaj je prekid ljudskog života u utrobi majke i kao takav donosi novu traumu i ranu, sukladno tome ne vidim pobačaj kao rješenje nego samo još veće produbljene traume.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Čak niti taj zločinac koji je napravio taj gnusan zločin silovanja ne bude kažnjen oduzimanjem života, dok se tom malenom životu koji se razvija ispod srca majke i koje ni na koji način nije sagriješilo protiv majke kao rješenje nudi prekid trudnoće, što za njega znači prestanak života. [/box]

Zašto je, po Vašem mišljenju, bitno zalaganje za život nerođenog djeteta?

-Mislim da je to najbitnije pitanje današnjice, jer moderan i napredan narod koji ne može zaštiti one najnemoćnije i najmanje među nama nema čvrste temelje za rješavanje bilo kojeg drugog pitanja. Mislim da je to najveći udar na humanost društava.

20161008_181706
40 dana za život -Zagreb

Za kraj nemam boljih riječi nego citirati Svetu Majku Terezu, dobitnicu Nobelove nagrade za mir, koja je prilikom preuzimanja te nagrade rekla: „Najveći uništavač mira danas je krik nevinog, nerođenog djeteta. Kad jedna majka može u svom krilu ubiti svoje vlastito dijete, koji onda gori zločin još postoji od onoga da mi počnemo sami jedni druge ubijati?

 

Čak i u Svetom pismu stoji: ‘Čak i kad bi majka mogla zaboraviti svoje dijete, ja ga neću zaboraviti’. Ali danas se oduzima život milijunima nerođene djece, a mi na to ne kažemo ništa.“

Komentari