MORATE GA NABAVITI: Ulje ove biljke najbolji je prirodni antibiotik!

FOTO: Pixabay

Iako je farmacija napredovala u velikoj mjeri, ljudi su sve više pobornici prirodnih lijekova da bi svoj organizam zaštitili od štetnog utjecaja kemije. Ulje divljeg origana stoljećima je prirodni lijek za različite zdravstvene tegobe.

Njegova ljekovita svojstva bila su poznata još u doba starih Grka. Poznato je da ga je Hipokrat koristio kao antiseptik. Ovo ulje jedan je od najjačih prirodnih antibiotika, ali zbog njegove jačine, potrebno je voditi računa o količini i mora se uvijek miješati s drugim jestivim uljima!

Uspješno se bori protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija

Mnoga istraživanja pokazala su da origanovo ulje ima jaka antibakterijska svojstva te da se uspješno bori protiv čak 30 bakterija, među kojima je i Escherichia coli koja mnogima stvara velike zdravstvene probleme. Podjednako usjpešno sanira i gljivična oboljenja. Često se rabi u borbi protiv gljivica na noktima i atletskog stopala. Pri izvanjskoj uporabi potrebno ga je miješati s drugim jestivim uljima.

Ublažava menstrualne tegobe

Tradicionalno se rabi protiv bolnih i neredovnih menstruacija. Stimulira protok krvi i kontrakcije maternice, zbog čega se ne preporučuje trudnicama.

Pomaže kod problema s probavom

Bez dobre probave nema dobrog zdravlja, a origanovo ulje poboljšava protok žuči te samim time pospješuje probavu. Smanjuje plinove i regulira želučanu kiseline.

Ublažava posljedice kožnih bolesti

Mnoge osobe u ovom su ulju pronašle spas od psorijaze i ekcema. U tim slučajevima, ovo ulje miješa se s uljem jojobe ili maslinovim uljem. Takva kombinacija maže se na promjene nastale na površini kože.

Sadrži mnogo vitamina i minerala

Magnezij, cink, željezo, mangan, vitamini C i E… sve su to nutritijenti sadržani u origanovu ulju.

Ublažava respiratorne probleme

Učinkovit je protiv bronhitisa, astme i dišnih problema izazvanih prehladom. Ima blagi sedativni učinak kod respiratornih problema izazvanih alergijom. Ublažava reakciju tijela na alergene.

Štiti od kardiovaskularnih bolesti

Zahvaljujući snažnim antioksidantivnim svojstvima štiti srce i vene od štete koju im nanose slobodni radikali. Smanjuje loš kolesterol i sprječava taloženje masnoće.


Komentari