Mogu vam pomoći u mršavljenju: Ugljikohidrati ipak nisu zlo

FOTO: depositphotos

 Kompleksni ugljikohidrati su višestruko zdravi.

Bilo da ste sportaš ili ne, prehrana je ključni čimbenik svakog uspješnog mršavljenja. Svi znamo da je za zdravlje važan unos voća, povrća a za obnovu mišića važni su proteini koji se nalaze u piletini. Ipak, neke namirnice vjerno izbjegavamo iako njihova konzumacija donosi brojne benefite.

FOTO: depositphotos
FOTO: depositphotos

Kruh, žitarice i krumpiri su skupina prehrambenih proizvoda, koji nas opskrbljuju kompleksnim ugljikohidratima. Kod njihove konzumacije bitan je samo oblik i način na koji ih spremate. Tako žitarice sadrže velike količine vlakana. Upravo zbog tih vlakana, kruh od krupnozrnog neprosijanog brašna ima veću energetski i zdravstvenu vrijednost od kruha koji je produkt bijelog brašna.

Što je namirnica bliže prirodi, manje je jednostavnih, a više kompleksnih ugljikohidrata. Kompleksni ugljikohidrati su višestruko zdravi jer ne opterećuju inzulin, sporije se razgrađuju i dobro popunjavaju probavni sustav. Ova skupina namirnica također tijelo opskrbljuje magnezijem i vitaminom B, drže nas dulje sitima čak i kada ih konzumiramo u manjim količinama te potiču rad probavnog sustava.

FOTO: depositphotos
FOTO: depositphotos

Krumpir je isto jedan od proizvoda bogat vitaminima i mineralima, u sebi ne sadrži masnoće te nema mnogo kalorija. Najveći problem zbog kojeg krumpir deblja jest njegov način pripreme i pečenja. Najčešći oblik konzumacije krumpira uključuje prženje u velikim količinama ulja. Najbolji oblik pripreme krumpira i drugih namirnica bogatih kompleksnim ugljikohidratima je postupak kuhanja jer se drugim postupcima unosi nepotrebna količina masnoće i tada ugljikohidrati počnu debljati. Problem ugljikohidrata nije u škrobu već masnoća dodana da bi škrob bio ukusniji.

Ako ste strastveni ljubitelj ugljikohidrata i želite smršavjeti, jedino što morate izbaciti su masnoće.

FOTO: depositphotos
FOTO: depositphotos


Komentari