Mnoge je šokirala odgojna metoda ove mame, što vi kažete?

FOTO: Wikimedia / Ilustracija

Svatko dijete odgaja na svoj način, ali postoje stvari koje su postale univerzalne i uče se diljem svijeta.

Jedna od takvih stvari je dijeljenje, no ova mama imala je što reći o tome. Naime, ona je sa svojim sinčićem stigla u park i vrlo brzo njega je okružila grupa dječačićakoji su zahtjevali da s njima podijeli svoje igračke. Kada nisu dobili što su tražili, odjurili su i “tužili” ga mami. To je bila kap koja je prelila čašu za nju, koja je svoje mišljenje izrazila na Facebooku, gdje je vrlo brzo skupila skupila više od 250 tisuća lajkova i 200 tisuća dijeljenja. Evo što je napisala u postu naslovljenom “Moje dijete nije dužno dijeliti igračke s tvojim”:

“Odmah kada smo ušli u prak, Carsonu su prišla šestorica dječaka i tražila ga da im da svoje transformere, figurice Minecrafta i kamion. Uznemirio se i stisnuo igračke uz prsa, a dječaci su mu ih pokušali uzeti iz ruku. Pogledao me, a ja sam mu rekla: ‘Možeš im reći ne, Carsone. Samo reci ne. Ne moraš reći ništa drugo’.

Čim je rekao ne, dječaci su ga sošli tužiti meni. Rekla sam im: ‘Ne mora dijeliti svoje igračke s vama. Rekao je ne. Ako bude htio dijeliti, to će i napraviti’. Zbog toga su me drugi roditelji s prijezirom gledali.

Dajte da objasnim o čemu se radi: ‘Kada bih ja, kao odrasla osoba, ušla u park sa sendvičem, bih li bila obvezna podijeliti sendvič s nepoznatim ljudima u parku? Ne! Bi li odrasla osoba koja se zna ponašati, stranac, posegnuo za mojim sendvičem pa se naljutio kad mu ga ne bih dala? Ne. Pa onda, dok me gledate s prijezirom i mislite da smo moj sin i ja nepristojni, zapitajte se tko je ustvari nepristojan i kome ovdje nedostaje manira?

Onoj osobi koja protiv svoje volje mora sa strancima dijeliti igračke, ili šestorica stranaca koja žele nešto što im ne pripada, čak i kada je vlasnik zbog toga uznemiren? Moramo naučiti djecu da se ponašaju kao odrasli. Poznajem nekoliko odraslih osoba koji kao djeca, očito, nikad nisu naučili dijeliti, ali poznajem i puno više onih koji ne znaju reći ‘NE’ i postaviti granice. Takva sam i sama.

Carson je ionako donio igračke da ih podijeli samo s curicom moje prijateljice s kojom smo se, uostalom, i našli u parku. Svoje igračke samo nije htio podijeliti s pohlepnim dječacima jer je bio uzbuđen što će iznenaditi kćer moje prijateljice. Sljedeći put kada vaša pahuljica dotrči do vas, uznemirena jer drugo dijete ne želi dijeliti, molim vas da imate na umu da ne živimo u svijetu u kojem je dobro dati sve što imamo nekome, samo zato što je on tako rekao. Ja neću učiti svog sina da svijet tako funkcionira. “, napisala je Alany.

Što vi mislite o ovome? Je li ova majka u pravu ili je pretjerala?

Komentari