Mislite da nemate omiljeno dijete? Onda bi vas ovo istraživanje moglo jako iznenaditi

Iako će vam na pitanje postoji li miljenik među djecom ili unucima, svaki roditelj ili djed i baka, reći da ne radi apsolutno nikakve razlike, rezultati studije najpopularnije britanske stranice za roditelje Mumsent tvrde drugačije.

U provedenom istraživanju putem ankete ispitano je 1185 roditelja i 1111 baka i djedova. Na pitanje imaju li favorite 23 posto roditelja i 42 posto baka i djedova priznalo je da imaju miljenika/icu. Tako je 56 posto roditelja reklo da im je omiljeno mlađe dijete, s čim su se složili bake i djedovi, odnosno njih 60 posto.

I druge studije potvrđuju kako su roditelji često blaži prema najmlađem djetetu i to u izrazito većoj mjeri nego što su bili prema starijoj djeci.

Zanimljivo, istraživanje iz 2005. utvrdilo je da se starija djeca osjećaju kao omiljeni, a isto tako da mlađa djeca osjećaju veću naklonost roditelja starijim braćama i sestrama.

Rezultati istraživanja su se promijenili s godinama, pa su u studiji iz 2017. starija djeca otkrila da ne osjećaju razlike u odnosu s roditeljima, dok mlađa djeca osjećaju da njihovi roditelji imaju favorita i to u puno većoj mjeri nego što je to izraženo i prijašnjim istraživanjima.

Jedno je sigurno, roditelji u većini studija složili su se kako je ‘imati miljenika’ potencijalno štetno za ostalu djecu, stoga je najbitnije da bez obzira na to prema kome osjećaju više privrženosti, jednako podrške, pažnje i ljubavi daju svakom djetetu.

Komentari