Zagrebačka obitelj U Irskoj: ‘Imamo dva auta, kuća mjesečno košta 900 eura, a djecu ne šaljemo u vrtić’

FOTO: Pixabay

Marko je iz Zagreba sa suprugom i dvoje djece otišao prije pet godina. Žive u Corku, drugom po veličini irskom gradu. Za 24sata ispričao je koliko zarađuju, koliko i na što troše. Plaću dobivaju tjedno, pa većinu troškova tjedno i pokrivaju.

Imaju dva automobila.

“Mi za svoje potrebe imamo dva automobila. Supruga i ja svako svoj. Tjedno nas osiguranje i registracija za svaki od njih košta po 20 eura, odnosno godišnje za to izdvojimo ukupno 1000 eura. Na gorivo mjesečno po automobilu potrošimo oko 25 eura. Ovdje je litra dizela 1,20 eura, a benzina 1,30 eura. Nekako sam krenuo odmah od auta jer znam da se u Hrvatskoj bez njega takoreći ni na toalet ne ide”, pojasnio je Marko.

Žive u kući s tri sobe koja ih mjesečno košta 900 eura. Račun za struju varira. Ljeti je 60 eura, a zimi 146. Voda se tamo, kaže, ne plaća.

I on i supruga imaju mobitele pa kaže da ih oni koštaju ukupno mjesečno 40 eura. Odvoz smeća je na mjesečnoj bazi 25 eura. Nešto je ipak i skupo pa je obitelj iz Zagreba, naprimjer, odlučila ne slati djecu u vrtić. Objasnili su i zašto:

“Mjesečno bi za vrtić trebalo izdvojiti gotovo isto koliko i za najam kuće. U našem slučaju 800 eura po djetetu što je neisplativo. Zato je supruga s njima doma. Za svako dijete se mjesečno na plaću dobije 135 eura”, objašnjava.

Marko kaže da radi za prosječnu irsku plaću. Radni tjedan ima 39 sati, a sat e prosječno plaća 13 eura. Prema tome, prosječna mjesečna plaća je 2028 eura. Minimalna je nešto više od 1500 eura.


Komentari