Kako djeci olakšati ostanak u bolnici?: Odgovor za Zagreb.info ponudila genijalna sestra sa Srebrnjaka

Izvor: Klinfo.rtl.hr

Svaki pacijent je jedna topla priča za sebe. Ako smo se sami našli u toj ulozi, znamo iznutra i iz prve ruke kako funkcionira zdrastveni sustav. Također, vidimo i određenu sliku u medijima. Što se događa ‘iza kulisa’ s namanjim pacijentima, odnosno s djecom, pitali smo u dječjoj bolnici Srebrnjak.

“U Dječjoj bolnici Srebrnjak na bolničkim odjelima i Dnevnoj bolnici u prosjeku bude oko 150 djece dnevno. Kada god to zdravstveno stanje djeteta dopušta, dijete se prima na liječenje putem Dnevne bolnice, umjesto na bolnički odjel. Uz pregled specijaliste, isti dan se radi i dijagnostička obrada, tako da djeca ne bi trebala dolaziti posebno radi dijagnostičkih postupaka”, objasnila je Darija Ordulj – Aničić, vršiteljica dužnosti glavne sestre bolnice.

Oni koji su primorani ostati, dječja bolnica ima i rješenje za njih. Naime, roditelji imaju mogućnost biti s djetetom u apartmanskom smještaju, a majke dojilje imaju pravo na besplatan 24-satni smještaj uz dijete do 6 mjeseci djetetove starosti.

Roditelj može biti uz dijete u operacijskoj sali sve do uspavljivanja djeteta – po tome smo jedinstveni. Upravo je to i cilj odjela Jednodnevne dječje kirurgije – svesti boravak djeteta u bolnici na najkraći mogući period”, kaže Ordulj dodajući kako  boravkom roditelja žele smanjiti razinu  stresa kod djece prije operacijskog zahvata, odnosno olakšati postoperativni tijek. Zato su i mališani u bolnici u prosjeku 2 dana.

Osim liječnjem, bolničko osoblje maksimalno je posvećeno djeci kroz razne radionice, škole i aktivnosti.

“Svakim radnim danom, u popodnevnim satima održava se škola u bolnici, gdje se uz nastavu, djeca potiču na kreativne aktivnosti (slikanje, crtanje, izrada figurica i slično). Svaku večer, djeci na bolničke odjele dolaze Tete pričalice, posebno educirane osobe koje djeci čitaju i pričaju priče, potičući djecu na čitanje knjiga”, kaže Ordulj.

Pošto se bliži Uskrs, pitali smo se kako djeca podnose blagdane u bolnici te kakav ih program čeka da im to vrijeme u bolnici bude što ljepše i bezbolnije.

“Za vrijeme blagdana, koji se obilježavaju kroz kulturno – zabavne sadržaje (kazališne predstave, glazbeni sadržaji, posjet Djeda Božićnjaka) djeci se pripremaju prigodni pokloni – slatkiši, igračke, slikovnice. Osim toga, imamo Crvene noseve, tj. Klaunove doktore koji su redovito  naši posjetitelji, koji uvijek uspiju djeci izmamiti osmijeh na lice i time olakšati boravak u bolnici”, objašnjava Ordulj dodajući kako je prostor bolnice opremljen je i oplemenjen kako bi bio prilagođen djeci, sve od estetsko uređenja, knjižnica pa do igraćih konzola.

Odrasloj osobi je teško ostati u bolnici, a kamoli djetetu. Zato je potrebito i važno da se roditelji i djeca educiraju te pripreme.

“Djeci je najteže ostati u bolnici bez roditelja, zato uvijek nastojimo da su roditelji uz njih. Roditelje, kao i djecu, uključujemo u dijagnostičke i terapijske postupke, kada god je to moguće. Edukacija roditelja i djece neizostavan je dio liječenja”, objasnila je Ordulj istaknuvši kako tu edukaciju provodi zdravstveno osoblje bolnice.

Pitali smo se može li se uopće pripremiti djecu na takvo nešto, a iz bolnice su nam objasnili kako se može, ali je potrebno puno podrške i strpljenja.

“Tu je uloga roditelja prilično velika, ali uz podršku zdravstvenog osoblja, osobito medicinskih sestara koje daju sve potrebne informacije prilikom naručivanja na bolničko liječenje, djeca obično dođu dobro pripremljena. Hitni prijemi na bolničko liječenje svakako nose veću razinu stresa, stoga tu presudnu ulogu imaju liječnici i medicinske sestre, koji svojim profesionalnim i strpljivim pristupom pokušavaju taj stres što je više moguće smanjiti na najmanju moguću razinu”, kaže Ordulj.

Podsjećamo, ove godine bolnica je postala bogatija za još jedan opremljen prostor. Naime, riječ je o novouređenoj igraonici sa didkatičkim igračkama, opremom za slikanje i crtanje.

“Osim toga, opremljena je i društvenim igrama, knjigama i slikovnicama. Svakog ponedjeljka, srijede i petka u vremenu od 9 do 12 sati, volonteri animiraju djecu u prostoru igraonice, kako bi djeca što opuštenija i smirenija došla na pregled, a vrijeme čekanja što brže prošlo”, dodaje Ordulj.

Iz Dječje bolnice su sretni i zahvalni na novoj igraonici, a među njima ponajviše djeca.

“Nova igraonica u prostoru Poliklinike svakako je jedan od važnijih projekata u smislu humanizacije bolničkog liječenja djece. Uz zabavno-edukativne sadržaje, volonteri su tu kako bi djecu animirali za vrijeme čekanja na pregled, vrijeme čekanja prošlo u igri i zabavi, a posjet liječniku s osmijehom na licu”, zaključuje Ordulj.


Komentari