Jesti samo zdravo, nije zdravo! Ortoreksija je poremećaj prehrane modernog doba

foto:pexels

Svjetski dan hrane obilježava se 16. listopada, čime se želi ukazati na važnost balansirane prehrane i konzumacija zdravih namirnica.

Upravo nas zdrava i raznovrsna prehrana čuva od rizika i pojave raznih bolesti. Redoviti obroci, te voće i povrće u našem jelovnik jamče vam pravilno funkcioniranje organizma. Većina nutricionista i liječnika složit će se u jednom, izbacivanje namirnica iz jelovnika, uz iznimku netolerancije na njih, može samo štetiti zdravlju.

U posljednje vrijeme, sve je veći broj ljudi koji nastoje konzumirati bezglutenske proizvode, izbjegavaju mlijeko, meso, iako nisu alergični na navedene namirnice. Povodom toga, odlučili smo se osvrnuti na poremećaj u prehrani koji se javio slijedom brojnih ‘lifestyle’ trendova i rigoroznih dijeta, te savjeta osoba koje nisu prehrambeni stručnjaci. Riječ je o ortoreksiji.

Pojam ortoreksija prvi puta je upotrijebio liječnik Steven Bratman 1990. godine. Ovaj tip poremećaja prehrane javlja se kad način zdrave ishrane postane opsesija, na tolikoj razini da osoba izbjegava sve što smatra nezdravim (iako u normalnoj količini nije) što itekako utječe na kvalitetu života oboljele osobe.

Dok anoreksija i bulimija podrazumijevaju strah od debljanja, ortoreksija je strah od toga da osoba jede namirnice zbog kojih neće biti zdrava.

Problemi s kojima se oboljeli susreću

Kada netko boluje od ortoreksije nameće si niz pravila. To podrazumijeva izbjegavanje društvenih događanja na kojima postoji opasnost da pojede komad torte, kao i trošenja velike količine novaca na najkvalitetnije namirnice. Osobe s ortoreksijom dnevno troše i do nekoliko sati planirajući sutrašnji obrok, a prateći rigorozne obrasce prehrane, svakodnevne situacije mogu im biti itekako zahtjevne, upravo zbog razmišljanja o hrani. Tako će povremeno i nametati svoja razmišljanja o vlastitim prehrambenim navikama, definirajući ih kao superiornije naspram ostalih, što ih može dovesti i do izolacije u društvu.

Anemija i neuhranjenost samo su neke od posljedica

Baš kao i kod drugih poremećaja prehrane, ortoreksija sa sobom nosi niz zdravstvenih komplikacija. Zbog nedostatka hranjivih tvari uzrokovanih ograničavanjem namirnica, anemija, neuhranjenost, probavne smetnje, te narušeno zdravlje kostiju samo su neke od posljedica.

Jedite zdravo, ali i umjereno

Prvi korak u prevladavanju ortoreksije je prepoznavanje njene prisutnosti, što može biti itekako izazovno jer si pojedinci negativan utjecaj ovakvog ponašanja na svoje zdravlje teško priznaju. Adekvatna liječnička i psihološka pomoć, preporuča se baš kao i kod ostalih poremećaja prehrane.

Zaključno, zdravu hranu je dobro promovirati, ali u tome ne treba pretjerivati. Uvijek imajte na umu, da baš kao i sve u životu, pa tako i zdrava hrana podrazumijeva umjerenost, a ne opsjednutost njome.

 


Komentari