Jesmo li licemjerni? Branimo golišave fotke javnih osoba, a zgražamo se nad dojenjem u javnosti

FOTO: Wikimedia

 

Iako dojenje u javnosti nije zakonom zabranjeno, majka tromjesečne bebe našla se u neugodnoj situaciji.

Dojenje u javnosti vječna je tema o kojoj se mnogo raspravlja. Dok se neki zalažu za dojenje u javnosti kao prirodan čin prehrane djeteta, drugima ono izaziva osjećaj nelagode. Postavlja se pitanje zašto je tema dojenja toliko kontroverzna te izaziva brojne društvene rasprave, posebno na društvenim mrežama. Koju god stranu zauzeli, svakako će se svi složiti da je malom djetetu potrebna hrana, koju dobiva dojenjem. No kada se ovaj čin stavlja u kontekst dojenja u javnosti, mišljenja se počinju razilaziti te se pokreće prava bura.

Na Facebook stranici Supernova Zagreb – Garden Mall osvanula je objava jedne posjetiteljice, koja se našla u neugodnoj situaciji upravo zbog dojenja u javnosti. Iako dojenje u javnosti nije zakonom zabranjeno, majka tromjesečne kćeri svejedno je dovedena u poziciji koja nije nimalo zavidna. U potpunosti prenosimo njezino iskustvo:

Za sve postoji prvi put pa se tako evo danas dogodilo da me zaštitar u Garden Mall-u zamolio da svoju tromjesečnu kćer dojim negdje drugdje. Ne mogu reći da je bio bezobrazan, ali je bio neugodan i bilo mu je jako stalo da dojim u nekoj prostoriji koja je namijenjena dojenju, a ne na klupi gdje sam naumila. Mislim da je super da imate prostoriju za dojenje za one žene i majke koje žele tamo dojiti.

Za one koje ne žele jer:

a) dojenje se ne bi trebalo getoizirati i određivati mjesto gdje bi svako dijete trebalo jesti, odnosno žena dojiti;

b) ne pada mi na pamet hodati na drugi kraj centra da bih podojila kćer;

c) istu molbu zaštitar ne upućuje svim drugim posjetiteljima koji jedu npr. fornete na toj istoj klupi kupljene par metara dalje.

Nemojte forsirati i poučite sve svoje zaposlenike, prodavače, zaštitare i druge da je DOJENJE ZAKON!  Da je najbolji izbor za dijete i majku te da dijete ima pravo jesti kada i gdje pozeli. Pozdrav!

Objavu su popratile brojne reakcije majki, koje su imale slična iskustva:

-Ja sam u Gardenu dobila po nosu od neke babuskare da neka idem dojiti u WC. Dijete i cica su bili prekriveni. Fino sam joj rekla da si nek uzme sendvič i nek ga jede u wc-u.

-Također sam imala takvo iskustvo u Garden Mallu, ali od drugog zaštitara. Sve je već rečeno. 

– Strašno! A baš sam se poveselila kad sam neki dan tamo prvi put vidjela mamu kako doji bebu. Mislila sam si hvala Bogu da konačno vidim da netko doji. Žalosno je da nitko ne bi reagirao da je ista mama bebu nahranila na bočicu. Kad je dojenje postalo sramotno?? Zar se mame koje doje trebaju zatvoriti u kuću da slučajno nekoga ne uvrijede tim činom? Bolesno društvo!

Jedna je od građanki ipak nije imala takvo iskustvo, ali je podržala posjetiteljicu:

-Oboje svoje djece sam dojila tamo, i na klupi i u nosiljci i u kaficu unutra (nepušački dio, da naglasim prije nego mi se neki dusebriznik nakalemi), nikad ni najmanje neugodnosti. Ovo me bas razočaralo i nadam se da je stvar samo needuciranosti pojedinca, a ne nove politike garden mall-a. Grad Zagreb podržava dojenje bilo gdje pa bi bio red da se i vi držite toga.

Jesmo li licemjerni?

Prije samo tjedan dana, na društvenim mrežama vodio se pravi mali rat na temu Šimleša – Lidija Bačić. Čak i oni koji nikada nisu čuli za navedene osobe, ulazili su u žustre rasprave o tome utječe li golišavo tijelo Lidije Bačić na mlade i neizgrađene umove. Dio populacije svakako je podržavao Lidiju Bačić i njezin način rada i prikupljanja fanova. Dok se s jedne strane slavi i lajka prikaz ženskog dekoltea, dojenje kod dijela građana izaziva upravo suprotno. Dapače, dojenje u javnosti izaziva zgražanje, osudu a često su i same majke zamoljene da se udalje s javnog mjesta.

Dječji plač roditeljima ubrzava rad srca, povisuje se tlak, znoje se dlanovi i steže se želudac. Stoga zamislite osjećaj majke, kojoj dijete plače. Dok s jedne strane majka osjeća potrebu nahraniti dijete, s druge strane dio prolaznika smatrat će njezin čin javnog dojenja degutantnim. Dok društvo žustro raspravlja o samom dojenju u javnosti, postavlja se pitanje jesmo li licemjerni? Dok na društvenim mrežama i portalima svakodnevno gledamo golišava ženska tijela, majku koja doji svoje dijete na klupici tjeraju da pronađe prvi prostor za dojenje pored javnog WC-a.


Komentari