Je li kažnjivo voziti u natikačama, klompama, štiklama i drugoj neadekvatnoj obući? Evo što kaže policija

Flickr

Mnogi vozači sjedaju u auto u natikačama, japankama ili bosi čime ugrožavaju svoju sigurnost ili drugih sudionika u prometu. No, iako za svako drugo ponašanje kojim se ugrožava sigurnost vozači budu pošteno sankcionirani, za ovaj prekršaj nije predviđena nikakva kazna.

“Propisom kojim se direktno i posebno uređuje sigurnost u cestovnom prometu (‘lex specialis’), konkretno Zakonom o sigurnosti prometa na cestama zakonodavac nije predvidio sankcije za vozače koji bi bosi, u japankama, natikačama, klompama, cipelama s visokom petom ili nekoj drugoj neadekvatnoj obući, upravljali motornim vozilima.

Svakako preporuka policije je da vozači upravljaju vozilima u primjerenoj obući u kojoj noga ima čvrst oslonac i neće lako skliznuti te time onemogućiti vozača u sigurnom upravljanju vozilom. Upravljanje neadekvatnom obućom potencijalno je rizično, kako za samog vozača, pa tako i za ostale sudionike u cestovnom prometu.

Svaki od sudionika u cestovnom prometu svojim primjerenim ponašanjem, poštivanjem prometne kulture, pojedinačno doprinosi podizanju stanja sigurnosti u cestovnom prometu. Stoga, potrebno je pridržavati se svih propisanih, pa tako i preporučenih uvjeta za sigurnu vožnju”, kazali su iz policije za eMedjimurje.

Komentari