Hrvatski influenceri otkrili poslovnu tajnu: Evo koliko zarađuju Ella, Sonja Kovač i drugi

Facebook / Sonja Kovač / Ella Dvornik

Najčuvanija influencerska tajna bez sumnje su visine honorara koje ostvaruju za sponzorirane objave, no polako u javnost izlaze sve točnije cifre. Detaljnu analizu zarada koje se vrte na društvenim mrežama donosi hrvatska besplatna web platforma koja povezuje influencere i oglašivače Milenial, a koju su osnovali dečki s diplomama FER-a Emanuel Guberović, Luka Matošević i Filip Turčinović, piše Index.

Na toj platformi s 1400 trenutnih korisnika oglašivači mogu pronaći influencera za svoj brend temeljem njegovih interesa i publike koja ga prati, vidjeti njegove podatke na društvenim mrežama i kontaktirati ga izravno.

“Budući da su influenceri na platformi postavili osobne podatke (dob, spol, državu iz koje dolaze), kategorije u kojima djeluju, društvene mreže i cijenu svoje objave te informacije omogućile su prvu analizu influencer marketinga na ovim prostorima”, rekao je za Index Turčinović.

Analiza je tako pokazala da na ovim prostorima ima gotovo dvostruko više influencerica (64 posto) nego influencera (36 posto). Dečki pak imaju dvostruko više pratitelja od cura.

Najviše je influencera dobi između 20 i 30 godina i to 63 posto, onih od 14 do 20 godina je 20 posto, dok onih od 30 do 40 godina ima 14 posto, a svega tri posto starije je od 40 godina. Zanimljivo je da prosječno najviše pratitelja imaju influenceri u dobi između 30 i 40 godina.

Najviše influencera je na Instagramu, čak 83 posto njih, a po popularnosti slijede Facebook s 27 posto i YouTube s deset posto. Nepopularne mreže su Twitter, LinkedIn i Pinterest, a 15 posto influencera ima svoju web stranicu ili blog. Najviše pratitelja imaju YouTuberi, njih oko 32.000 pratitelja, dok oni na Instagramu imaju prosječno 12.000 pratitelja. Na Facebooku je ta brojka još manja, u prosjeku 7000.

Najviše influencera smatra da pripadaju kategoriji “Lifestyle”, čak njih 60 posto, a najmanje influencera je označilo kategorije ‘Videogames’ (12 posto) i ‘Automotive’ (10 posto). Zanimljivo, najviše pratitelja imaju upravo oni u kategoriji “Videogames”, u prosjeku njih 28.000.

“Za tu je kategoriju specifično da njeni influenceri za širenje utjecaja najviše koriste društvenu mrežu YouTube (što je i logično budući da se najčešće radi o igrama koje se prate videom), a ne Instagram koji je u svim ostalim kategorijama prvi izbor”, ističe Turčinović.

Čak 65 posto korisnika platforme su takozvani mikroinfluenceri s 1000 do 10.000 pratitelja, a oni naplaćuju između pet i 100 eura za objavu.

Onih koji imaju od 10.000 do 50.000 pratitelja ima 26 posto, a njihova tarifa je od 20 do 250 eura za objavu. Svega pet posto korisnika je u skupini koja broji od 50.000 do 100.000 pratitelja, a oni za objavu traže od 30 do 400 eura. Na koncu, onih s više od 100.000 pratitelja je četiri posto, a njihove objave koštaju od 70 pa sve do 700 eura. Među njima su primjerice Ella Dvornik, Sonja Kovač i Jelena Perić.

“Naravno, broj pratitelja nije jedini parametar koji određuje cijenu, ali već na njemu se vidi neuređenost ovog oblika marketinga. Bolji pregled daje medijan cijena po objavi koji je za influencera prve skupine 20 eura, druge 50 eura, treće 85 eura, a četvrte 270 eura”, zaključuje Turčinović.


Komentari