Gotovo trećina djece i adolescenata u Hrvatskoj ima višak kilograma

Ilustracija

Iznimno visok broj djece trpi ozbiljne posljedice zbog loše ili nezdrave prehrane, upozorio je UNICEF u ovogodišnjem Izvještaju o stanju djece u svijetu.

Najmanje jedno od troje djece mlađe od 5 godina, odnosno više od 200 milijuna djece diljem svijeta je ili pothranjeno ili pati od prekomjerne težine. Gotovo dvoje od troje djece, starosti između 6 mjeseci i 2 godine, ne konzumira hranu koja podržava optimalan rast i razvoj njihova mozga i tijela.

Takva neadekvatna prehrana može uzrokovati slabi razvoj mozga, poteškoće kod učenja, pad imuniteta, povećane infekcije i, u mnogim slučajevima, smrt.

Izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore ističe da se milijuni djece hrane nezdravo jer jednostavno nemaju bolji izbor. “Moramo promijeniti način na koji shvaćamo i reagiramo na pothranjenost i kvalitetu prehrane kod djece. Važno je da djeca jedu dovoljno, no treba im prvenstveno osigurati zdravu i kvalitetnu prehranu”, kaže Fore.

UNICEF upozorava na trostruku opasnost od loše prehrane: pothranjenost, latentnu glad uzrokovanu nedostatkom osnovnih hranjivih sastojaka i prekomjernu težinu među djecom mlađom od pet godina.


Ti čimbenici uzrokuju poražavajuće rezultate – 149 milijuna djece zaostaje u fizičkom razvoju ili je preniskog rasta za svoju dob, 50 milijuna djece je pothranjeno ili premršavo za svoju visinu, 340 milijuna djece pati od nedostatka osnovnih vitamina i hranjivih tvari kao što su vitamin A i željezo, a 40 milijuna djece ima prekomjernu težinu ili je pretilo.

Izvještaj upozorava da loša ishrana i loše prehrambene navike počinju već od najranijih dana djetetova života. Kroz 16 godina udio djece s prekomjernom težinom se udvostručio

Od 2000. do 2016. godine udio djece i adolescenata u dobi od 5 do 19 godina s prekomjernom težinom se udvostručio, pa danas na svako peto dijete dolazi jedno s pretjeranom težinom, dok je ranije taj omjer bio 1:10. U odnosu na 1975. godinu, danas deset puta više djevojčica i 12 puta više dječaka te dobne skupine pati od pretilosti.

U svim zemljama članicama OECD-a, osim Japana, i u svim državama EU-a, 20 posto djece u dobi od 5 do 19 godina pati od viška kilograma. Hrvatska je u sredini tog poretka, na 21. mjestu, s 28 posto djece i adolescenata koji imaju višak kilograma, a u tom segmentu bilježi porast od 160 posto od 1990. do 2016. godine. Na prvome mjestu je SAD s gotovo 42 posto djece s prekomjernom težinom, dok su na predzadnjem i zadnjem mjestu Estonija (20,5 posto) i Japan (14,3 posto).

Od zemalja u susjedstvu, najveći postotak ima Italija (36,9 posto), slijedi Mađarska koja je nešto lošija od Hrvatske (28,5 posto), dok je kod Slovenije i Austrije taj postotak nešto niži (Slovenija 27,2 posto; Austrija 26,7 posto).

Najveći teret loše ishrane snose djeca i adolescenti iz najsiromašnijih i najviše marginaliziranih zajednica. U najsiromašnijim kućanstvima, samo jedno od petero djece u dobi od šest mjeseci do dvije godine jede dovoljno raznoliku prehranu neophodnu za zdravi rast.

Komentari

loading...